Közleménybe rejtve derült ki, hogy 700 milliárd forinttal több pénzre van szüksége a költségvetésnek

gazdaság
2023 szeptember 04., 17:23

„Módosult az Államadósság Kezelő Központ finanszírozási terve” címmel adott ki közleményt az ÁKK, aminek a tartalma jóval érdekesebb.

A szöveg ugyanis azzal kezdődik, hogy 4 113 milliárd forint lett a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye. Azt nem árulják el, hogy mennyi volt eredetileg, pedig úgy igazán érdekes: a módosított összeg 700 milliárddal magasabb a korábbinál. A portfolió is felhívta rá a figyelmet, hogy ez a GDP mintegy 0,9 százalékának megfelelő változtatás.

Hogy ennek mi az oka, egyelőre csak találgatni lehet. A 3,9 százalékos kormányzati hiánycél eddig nem módosult hivatalosan. A portfolió szerint ugyan ettől a pénzforgalmi hiány eltérhet, de az esetek többségében a kettő együtt jár. A magasabb finanszírozási igény jellemzően két dolgot szokott jelenteni:

  • Magasabb pénzforgalmi hiánnyal számol a kormány
  • Több tartalékot akar képezni az év végén

Majd kiderült, melyik változat az érvényes. De a lap szerint az összeg árulkodó lehet, hiszen az idén 408 forintos euróárfolyam mellett 900 milliárd forintos uniós forrással számolt a kormány a költségvetésben, a forint erősödése miatt ez a jelenlegi (385-ös) árfolyam mellett már csak 770 milliárd lenne. Vagyis a finanszírozási igény 700 milliárd forintos megemelése könnyen jelentheti azt, hogy a kormány sem számol már az idén az uniós pénzekkel (kohéziós és RRF-forrásokkal).

Az ÁKK közleménye is utal arra, hogy „a devizafinanszírozási terv emelését a jövőre esedékes devizakötvény-lejáratok mintegy félmilliárd dollár értékű előfinanszírozása, továbbá a nemzetközi bizonytalanságból fakadó kockázatok mérséklése indokolta.

Az új devizaforrás lehetőséget ad az uniós finanszírozású programok előfinanszírozására akkor is, ha a támogatások továbbra sem érkeznek meg”.