Rakétatámadás ért egy ukrán várost Doneck megyében, legalább 16-an meghaltak, köztük egy gyerek

háború
2023 szeptember 06., 14:01

Legalább 16-an meghaltak, köztük egy gyerek, miután rakéták csapódtak be a Doneck megyében, a háború frontvonalában fekvő Kosztyantinyivka belvárosában, mintegy 27 kilométerre Bahmuttól.

A találat egy zsúfolt bevásárlóutcát ért, ahol piac, bolt és gyógyszertár is működött.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök tájékoztatása szerint a támadásnak legalább 20 sérültje is van, a Nexta már 28-ról ír.

link Forrás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint jócskán nőhet az áldozatok száma, akik mind civilek voltak. Az ukrán elnök szerint az orosz hadsereg követte el a támadást.

Smihal miniszterelnök azt is közölte, hogy a város közszolgáltatásai működnek, a becsapódás következtében keletkezett tüzet lokalizálták.

Ihor Klimenko belügyminiszter képeket is megosztott a mentő munkálatokról a Telegram-csatornáján.

link Forrás

Moszkva nem kommentálta a támadást. Az oroszok korábban rendszerint tagadták, hogy civilek lakta területeket bombáznának. Ezzel együtt a legutóbbi, hasonlóan súlyos civilek elleni támadás, a kramatorszki pizzériát ért rakétacsapás után is egy orosz kém ellen emeltek vádat. Akkor 13-an haltak meg.

A kosztyantinyivkai támadás aznap történt, amikor Kijevbe érkezett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter. Blinken a hírek szerint újabb 1 milliárd dolláros katonai segélycsomagot nyújt át az ukrán seregnek. A külügyminiszter az eredeti programja szerint Zelenszkijjel is találkozik. (BBC)