Ukrán lehetett a rakéta, amely 16 embert megölt Kosztyantinyivkában

háború
2023 szeptember 08., 07:46

Ukrán lehetett a 16 ember halálát okozó rakéta, amely szeptember 6-án csapódott be a Doneck megyei Kosztyantinyivka belvárosába. Erre jutott a támadásról készült videófelvétel elemzése után Ruszlan Levijev, a Conflict Intelligence Team (CIT) nyomozócsoport alapítója.

Levijev szerint a rakéta északnyugat felől, az ukrán csapatok által ellenőrzött területről érkezett. Az orosz csapatok legközelebbi állásai Kosztyantinyivka északnyugati részén, Belgorod régióban vannak. A CIT alapítója szerint lehetetlen, hogy egy rakéta ekkora távolságot leküzdjön, ha Sz-300-as komplexumból lőtték ki, ahogy azt az ukrán hatóságok bejelentették.

Levijev ugyanakkor hangsúlyozta, semmi esetre sem hiszi, hogy a támadás szándékos volt, szerinte tragikus baleset történt.

Mint arról a Mediazona beszámolt, hasonló következtetésre jutott Julian Röpke, a német Bild haditudósítója is.

A rakétacsapás helyszíne
photo_camera A rakétacsapás helyszíne Fotó: HANDOUT/AFP

A rakéta a Bahmuttól 27 kilométerre fekvő település egyik zsúfolt bevásárlóutcáját érte. A környéken piac, bolt és gyógyszertár is működött.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzőleg azt mondta, az orosz hadsereg követte el a támadást. Az orosz hadvezetés nem kommentálta akkor a hírt, a háborúpárti Telegram-csatornák viszont eleve olyan verziókat terjesztettek, amelyek szerint a rakéta az ukrán oldalról érkezett. Utaltak a támadásról készült videófelvétel elemzésére is.

(via Meduza)

Kiemelt videóink