Kampányvideóban demonstrálta Jaroslaw Kaczynski, hogy ameddig ők kormányoznak, a németek nem fognak Lengyelországnak dirigálni

külföld
2023 szeptember 11., 17:48

„A nyugdíjkorhatárról a lengyel emberek fognak népszavazáson dönteni. Donald Tusk már nincs itt, és a szokásait sem követjük" - mondta Jaroslaw Kaczynski, majd faarccal kinyomta a német nagykövetség hívását.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt új kampányvideóval jelentkezett, melyben meg akarták mutatni, hogy a lengyel kormánynak senki sem dirigálhat külföldről, pláne nem Olaf Scholz és a németek.

Jaroslaw Kaczynski a videóban
photo_camera Jaroslaw Kaczynski a videóban Forrás: Prawo i Sprawiedliwość / Twitter

A Twitterre feltöltött videó úgy kezdődik, hogy a varsói német nagykövetségről valaki felhívja Kaczynskit. A telefonban egy német akcentussal tört lengyelt beszélő férfi bejelenti, hogy a „kancellárral" akar beszélni a lengyelországi nyugdíjkorhatárról. Szerintük azt újra növelni kellene, hogy annyi legyen, mint Tusk kormányzása alatt volt.

Kaczynski válaszul arra kéri a német férfit, hogy elnézését tolmácsolva közölje Scholz-cal, a kérdésről a lengyel emberek döntenek népszavazással. Majd a cikk első bekezdésében idézett mondattal lezárja a beszélgetést.

A videót itt lehet végignézni:

link Forrás

Tusk korábban 65-ről 67 évre emelte a nyugdíjkorhatárt. Akkori indoklása szerint csak így tudták biztosítani a nyugdíjrendszer működését.

Miután a PiS 2015-ben kormányra került, visszacsökkentette a korhatárt. A férfiaknak 65, a nőknek 60 éves korukig kell jelenleg dolgozniuk. Tusk azóta azt állítja, nem akarja újra megnövelni.

A lengyel kormány - a 2016-os menekültkvótás és a 2022-es gyermekvédelmi népszavazások magyar innovációját követve - az októberi parlamenti választás napján tart népszavazást négy kérdésben. A nyugdíjkorhatár emeléséről, az állami cégek privatizációjáról, a belarusz határon felállított határzár jövőjéről és az uniós menekültkvóta elfogadásáról dönthetnek a lengyelek. A kérdések megfogalmazása miatt a népszavazás eredménye gyakorlatilag előre borítékolható.

A parlamenti választáson a közvélemény-kutatások alapján szoros verseny várható a PiS és a Polgári Koalíció között, ezért a kormánypárt kifejezetten agresszívan támadja Tuskot, az ellenzék vezetőjét. A kampányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

(via Reuters)

Kiemelt videóink