Nincs megállás: az angol női foci szuperligából igazol a szaúdi Al-Ittihad

sport
2023 szeptember 13., 12:24

A Leicester női csapatában játszó nigériai válogatott védője, a 25 éves Ashleigh Plumptre a szaúdi Al-Ittihadba igazol.

A férfiaknál már megszoktuk a sztárigazolásokat. Egy sor európai szár játszik Szaúd-Arábiában, a sort a télen Cristiano Ronaldo nyitotta meg, azóta már ott futballozik Neymar a Paris SG-ből, Karim Benzema a Real Madridból, Rúben Neves a Wolverhamptonból, a Sergej Milinković-Savić a Lazióból vagy a Malcom a Zenitből, Mitrović a Fulhamből. A szaúdi liga európai futballbizniszre gyakorolt hatásáról itt írtunk.

Ashleigh Plumptre az idei világbajnokságon
photo_camera Ashleigh Plumptre az idei világbajnokságon Fotó: PATRICK HAMILTON/AFP

Különös, hogy Szaúd-Arábia a női labdarúgásban is lát fantáziát, mivel a női focisták között sokan nyíltan leszbikusnak vallják magukat, az ország pedig nem arról híres, hogy ezt tolerálná. A nők, a melegek vagy a vendégmunkások helyzete olyan, amit Európában még elképzelni is nehéz.

Visszaás volt, hogy miközben Szaúd-Arábiában a nőket elnyomják, az idei női foci-vb egyik szponzora Szaúd-Arábia turisztikai hivatala volt. Ez az ügynökség kötött szerződést az ország népszerűsítésére Lionel Messivel.

Az elmúlt években feloldottak több, a nők jogát korlátozó szabályt, de továbbra is számos elnyomó törvény van érvényben. A nők már vezethetnek autót és utazhatnak egyedül, de számos dologhoz még mindig férfi "gyámok" beleegyezésére van szükségük, például ahhoz, hogy megházasodhassanak. A gyámok pedig még mindig jogi lépéseket kezdeményezhetnek a nőkkel szemben, ha azok nem engedelmeskednek nekik.

Ami a nők és a foci helyzetét illeti az országban, 2017-ig nők nézőként ki se mehettek focimeccsre, bár játszhattak focicsapatokban. 2020-ben viszont elindult az országban az első női focibajnokság

Plumptre nagyapja nigériai, ő Angliában született, az angol korosztályos válogatottakban játszott. A mostani vébén csapata egyik legjobbja volt, a későbbi ezüstérmes Anglia ellen a nyolcaddöntőben büntetőkkel kaptak.

A klub még egy nigériai, valamint egy venezuelai és svéd játékost is igazolt.

(Via Guardian)