Von der Leyen páros lábbal beleszállt a kínai elektromos autókba

külföld
2023 szeptember 13., 10:44

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán megtartotta évértékelő beszédét az Európai Parlamentben, amelyben sorra vette az unió eredményeit és kihívásait. Ahogy arra számítani lehetett, sok szó esett Ukrajnáról és Oroszországról, a zöld megállapodásról és klímapolitikáról és az EU bővítésének lehetőségeiről is. A beszéd után viszont egy valamennyire váratlan téma ragadta meg a sajtó figyelmét: a kínai elektromos autók problémája. Von der Leyen ugyanis bejelentette, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot fog indítani, hogy a Kínából importált elektromos autók nem részesülnek-e túl nagy állami támogatásban, ami az árukat. Mint mondta, az elektromos autógyártás létfontosságú iparág egy tiszta gazdaság kialakításában, amiben Európában komoly lehetőségek vannak. "De a globális piacot elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók, amelyeknek az árát mesterségesen alacsonyan tartják hatalmas állami támogatásokkal, Ez torzítja a piacunkat, ezt pedig sem belülről, sem kívülről nem fogadhatjuk el"- mondta a bizottság elnöke.

photo_camera Von der Leyen az Európai Parlamentben. Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

"Európa nyitott a versenyre, de nem egy lefelé tartó versenyre. Meg kell védenünk magunkat az ilyen gyakorlatoktól."Von der Leyen emlékeztetett, hogy Európa nem olyan rég már megélt egy hasonló helyzetet, akkor a napelemek piacán. Az európai cégek élen jártak a napenergia felhasználásának fejlesztésében, mégis úttörő cégeknek kellett lehúzniuk a rolót, mert kiárazták őket a piacról a kínai versenytársak, akik hatalmas állami támogatásnak köszönhetően tudták fölvenni a versenyt.

A bizottság vezetője emellett arról is beszélt, hogy az EU-nak az év végéig le kellene zárnia az Ausztráliával, Mexikóval és a dél-amerikai államokat tömörítő Mercosur szövetséggel tervezett szabadkereskedelmi egyezményeket. Szóba került ezenkívül az EU bővítése is, aminek kapcsán azt mondta, hogy Ukrajna, Moldova és a Nyugat-Balkán helye az Európai Unión belül van, viszont az oda vezető út nem lesz könnyű.

Megemlékezett Viktorija Amelina ukrán íróról, akivel egy orosz rakétatámadás végzett Kelet-Ukrajnában. Az EP strasbourgi üléstermében jelen volt Héctor Abad Faciolince kolumbiai író, aki Amelinával volt Kramatorszk városában, abban a pizzériában, amelyet az oroszok eltaláltak, és Amelina képét feltartva emlékezett meg barátjáról. (Euronews)