Politikai döntésnek tartja az Erdoğan testőrei által megvert férfi, hogy a rendőrség elutasította az ügyében benyújtott feljelentést

bűnügy
2023 szeptember 14., 06:06

Érdemi vizsgálat nem történt, az ügyével kapcsolatos feljelentést pedig politikai okok miatt utasította el a rendőrség - mondta a hvg.hu-nak Bán Tamás, akit megvertek augusztus 20-án a török elnök testőrei, amiért bemutatott Recep Tayyip Erdoğannak.

A férfi szerint vergődnek a magyar hatóságok, mert nem tudják, hogyan kellene kezelni az ügyét a „nagy magyar szuverenitásban". Bán elmondta, hogy őt továbbra sem keresték, és gondolkozik rajta, hogy indít-e magánvádas eljárást.

Bán megverésével kapcsolatban Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető tett fel írásban kérdéseket Polt Péternek, amit ő feljelentésként értékelt, ezért a rendőrség garázdaság vétségének lehetséges megvalósulását vizsgálta. A feljelentést azonban elutasította a BRFK.

Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdogant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án.
photo_camera Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdogant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Indoklásuk szerint a török testőrök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként. A könnyű testi sértés vétségét kimeríthetik a történtek, azzal kapcsolatban viszont csak magánvádra indulhat eljárás.

Az esetre a 444 rákérdezett a tegnapi kormányinfón. Gulyás Gergely válaszában azt mondta, szerinte nem tartozik a véleménynyilvánítás szabadságába, ha valaki beint egy külföldi vezetőnek. A testőrök reakciójának arányosságát viszont lehet vitatni.

link Forrás