Miniszterelnökség: A már működő paksi reaktorokban nem cserélik oroszról franciára az üzemanyagot

energia
2023 szeptember 16., 16:19

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Kötsén arról beszélt, hogy Magyarország önellátásának részeként fontos, hogy a paksi atomreaktorok a jövőben orosz helyett francia üzemanyagkazettákkal menjenek. Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig nem sokkal később megállapodást írt alá a francia Framatome atomerőműves céggel a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről. A kormány akkor azt kommunikálta, hogy a megállapodás értelmében a francia cég nagyobb szerepet kaphat a meglévő paksi blokkok üzemidő-hosszabbításában. Orbán és Lantos nyilatkozataiból sokan arra következtettek, hogy a jövőben talán a francia cég hozhat majd üzemanyagot a paksi atomerőműbe.

A Miniszterelnökség viszont szombaton azt közölte, hogy a meglévő paksi blokkok üzemanyag-ellátásában nincs alternatívája az orosz importnak. A tárca a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy a Framatome jelenleg nem rendelkezik az orosz VVER technológiával működő erőművekhez szükséges üzemanyag-kazettákkal, így ezeket nem lehet kiváltani. A francia cég már dolgozik ilyen üzemanyagon, de ez több év múlva lehet csak elérhető, az Energiaügyi Minisztérium mindenesetre figyelemmel kíséri a Framatome fejlesztéseit. A Framatome egyébként részt vesz a Paks II kivitelezésében, bár üzemanyagot egyelőre nem, csak irányítási rendszert szállítanak.

photo_camera A paksi atomerőmű négyes reaktora Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A Miniszterelnökség közleménye annyiban nem egészen pontos, hogy valójában van alternatívája az orosz üzemanyagnak, csak nem francia, hanem amerikai. A Westinghouse nevű cég ugyanis gyárt üzemanyag-kazettákat VVER technológiájú erőművekhez, az ukrán rivnei atomerőműben pont a napokban cserélték le a Westinghouse kazettáira az orosz üzemanyagot. Ez egy ugyanolyan VVER-440-es típusú erőmű, mint a paksi. A Westinghouse-al már a régió szinte összes országa szerződést kötött, így a jövőben a cseh, szlovák, finn és bolgár VVER-440-es erőművek is amerikai üzemanyaggal működnek majd.