Az olasz kormány szigorította a menedékkérőkre vonatkozó szabályokat

migráció
2023 szeptember 18., 16:03

A migrációról tartott rendkívüli kormányülésen Giorgia Meloni jobboldali kormánya határozattal másfél évre emelte az Olaszországba illegálisan belépők visszatartási idejét, és döntött arról is, hogy azt zárt táborokban kell letölteniük egészen a kiutasításukig.

A rendelkezés szigorítást jelent az eddigi gyakorlattal szemben, ami lehetővé tette, hogy az érkezők nagy része szabadon mozogjon az országban. Az illegálisan belépőket eddig azonosították és regisztrálták, és ha nem bizonyultak körözött vagy más okból veszélyes személynek, majdnem automatikusan menedékkérelmet nyújthattak be, annak elbírálásáig pedig ideiglenes humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkeztek.

Giorgia Meloni péntek esti videóüzenetében jelentette be, hogy a rendkívüli migrációs helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség. A mostani kormányülésen elfogadott szigorítás értelmében az illegálisan érkezőket zárt táborokban helyezik el. A mostanáig hatályos 6 hónapról először 12-re, majd 18 hónapra emelhetik az emberek visszatartásának idejét. A bevándorlók a központokban adhatják be az esetleges menedékkérelmet, és csak annak pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort. A menekültstátuszban nem részesülőket pedig kitoloncolják. Úgynevezett kiutasítási központok (Cpr) eddig is léteztek, de nem biztosítottak elég helyet. Most a tervek szerint a védelmi tárca feladata lesz új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben.

Korszakváltás a tömeges illegális bevándorlás elleni küzdelemben

A miniszterelnök meglepetésnek nevezte azokat a kijelentéseket, amiket az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tett a vasárnapi látogatásán a lampedusai menekülttáborban. Meloni szerint az EU külső határainak védelme, az emberkereskedőkkel és a tömeges illegális bevándorlással szembeni fellépés, illetve Ursula von der Leyennek az a mondata, miszerint nem az emberkereskedők döntik el, ki léphet be Európába, az olasz kormánypártok sokat ismételt kijelentéseit visszhangozták.

Ursula von der Leyen és Giorgia Meloni 2023. szeptember 17-én Lampedusán
photo_camera Ursula von der Leyen és Giorgia Meloni 2023. szeptember 17-én Lampedusán Fotó: Valeria Ferraro/Anadolu Agency via AFP

Giorgia Meloni idézte az Európai Bizottság elnöke által közölt akcióterv 6. pontját, ami lépéseket ígért a tengeri átkelésre nem alkalmas csónakok megállítására, valamint az embercsempészésből élő szervezetek útvonalainak elzárására. Meloni azt kérdezte:

„Kíváncsi vagyok, hogy most a sajtó Ursula von der Leyent is azzal vádolja-e majd, hogy el akarja süllyeszteni a migránscsónakokat, ahogy engem is támadtak?”

Korszakváltónak nevezte Olaszország és egész Európa számára a tömeges illegális bevándorlás és az emberkereskedelem elleni küzdelmet, és sajnálja, hogy egyes európai politikai erők ideológiai okokból „ellentétes irányban cselekednek”. Az EU külügyi főképviselőjét, Josep Borrellt is megemlítette, aki Meloni szerint mindenáron azt akarja bizonyítani, hogy az észak-afrikai országok nem biztonságosak, ezért nem lehet velük megállapodni abban, hogy megakadályozzák a migránsok útnak indulását, vagy visszafogadják az illegális bevándorlókat.

Giorgia Meloni szerint „védhetetlen” volt a korábbi római baloldali kormányok politikája, ami Európánál az Olaszországba beengedett illegális bevándorlók befogadását szorgalmazta. Ugyanezt sürgeti most is az ellenzéki Demokrata Párt (PD), de bumeránghatást okozna, mivel a kelet-európai tagállamok több millió ukrán menekültet fogadtak be, és az automatikus szétosztási mechanizmus Olaszországot még nagyobb tehernek tenné ki – mondta Meloni, aki szerint „ha a jelenlegi baloldali Demokrata Pártra hallgatunk, nem mi helyezünk át migránsokat keletre, hanem a visegrádi országok helyeznek el menekülteket nyugatra”.

Robbanásveszélyes a helyzet Szicíliában

Gerald Darmanin francia belügyminiszter délután Rómában az olasz kollegájával, Matteo Piantedosival egyeztet. A francia tárcavezető korábban azt mondta, nem vesznek át senkit a Lampedusára érkezett emberek közül. Ausztria is jelezte Rómának, hogy nem zárja ki a határellenőrzés szigorítását.

A Coisp rendőrszakszervezet közlése szerint „robbanásveszélyes” helyzet alakult ki a szicíliai Agrigento melletti Porto Empedocle kikötőjében, ahova az utóbbi napokban Lampedusa szigetéről vitték át a migránsokat. A több mint ezer embert a kikötőben kialakított, legfeljebb 250 fő befogadására alkalmas sátorszerkezetben helyezték el, de a hétfőre virradó éjszaka a többségében közép-afrikai férfiak megpróbáltak kitörni. A hatóságok visszaszorították őket, egy rendőr megsérült.

Calogero Martello polgármester szerint több százan mégis kijutottak a kikötőből, és Porto Empedocle utcáin kértek vizet és élelmet a helyiektől.

A helyzet rendezéséig leállították a migránsok átszállítását Lampedusáról Porto Empedocléba. A szicíliai kikötőből buszokkal kell továbbvinni a migránsokat az ország más részei felé, de sajtóértesülések szerint a fuvarozóvállalatok nem szívesen ajánlják fel járműveiket.

Lampedusa szigetén továbbra is 1300-an vannak a 400 fős táborban. Év eleje óta több mint 127 ezren érkeztek, tavaly ugyanebben az időszakban 66 ezren érkeztek. (MTI)