Kínai vadászgépek lepték el a Tajvani-szoros egét

külföld
2023 szeptember 18., 04:53

Egy nap alatt 103 kínai katonai gépet észleltek a Tajvani-szoros felett. Ezt a számot a sziget hatóságai „újkori csúcsnak” nevezték. A repülőgépeket 24 óra leforgása alatt mérték be. A gépek jelentős része a szoros középvonalát lépte át, amely határt jelent Kína és a vitatott szigetország között. Más repülők pedig Tajvantól délre repültek be a Basi-csatornán, azon a területen, amely elválasztja a szigetet a Fülöp-szigetektől.

A tajvani védelmi minisztérium „zaklatásnak" nevezte a kínai katonai akciót, és arra figyelmeztet, hogy ezek az esetek könnyen eszkalálhatják a konfliktust. „Felszólítjuk a pekingi hatóságokat, hogy vállalják a felelősséget, és azonnal hagyják abba az ilyen jellegű romboló katonai tevékenységet" – áll a közleményükben. A kínai védelmi minisztérium nem reagált az eseményekre.

Kínai J-20-as gépek.
photo_camera Kínai J-20-as gépek. Fotó: LIU DAWEI/Xinhua via AFP

Épp a múlt héten írtuk meg, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg kiszélesíti három légi támaszpontjának infrastruktúráját Tajvan térségében további harci repülőgépek és harci drónok állomásoztatásához.

Kína továbbra is saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad annak a szándékának, hogy szükség esetén erővel fog gondoskodni az újraegyesítésről.

(Guardian)