„A kormány véglegesen megsemmisítette a környezetvédelem intézményrendszerét Magyarországon”

környezetvédelem
2023 szeptember 23., 09:53

Az LMP Alkotmánybírósághoz, az Párbeszéd az Európai Bizottság fordul az akkugyáraknak környezetvédelmi kiskaput biztosító csütörtöki kormányrendelet miatt. A kormány háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rendelte el, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel.

Ebben pedig a szabálysértő vállalat vállalja, hogy ezután nem csinál ilyet, mintha egyébként nem lennének világosak a jogszabályok.

„A kormány véglegesen megsemmisítette a környezetvédelem intézményrendszerét Magyarországon” - kommentálta a rendeletet az LMP. A párt az Alkotmánybírósághoz fordul, szerintük

„ezzel a rendelettel a kormány teljes egészben megszüntette a már amúgy is a véglegesen felpuhított és ellehetetlenített környezetvédelmi intézményrendszer utolsó darabjait is, és hitet tett a magyar emberek egészsége helyett a szennyező multik profitjának oltárán.”

Az elhasznált akkuk feldolgozásának költségeit is érinti a rendelet, az EPR-díj megfizetését általánosságban az akkumulátorok vásárlójára (az autógyárra) terheli, de nem tételesen, hanem általánydíj megfizetésével. A Párbeszéd szerint ez ellentmondásos és szembe megy az uniós szabályozás, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak. A párt szerint

„az akkumulátoripar mára állam az államban, engedélyeik botrányosan megengedőek, ellenőrzésük felületes, büntetéseik jelképesek. A kormány most még tovább lazítja ezt a rendszert, és még annyi (minimális) felelősséget és kötelességet sem terhel az akkumulátoripari cégekre, mint eddig.” !