Az Energiaügyi Minisztérium szerint csak már működő kohászati üzemekre vonatkozik majd a környezetvédelmi bírságos kiskapu, aksigyárakra nem

környezetvédelem
2023 szeptember 23., 14:00

Csütörtök este jelent meg egy kormányrendelet, amiben a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Ebben a szabálysértő vállalat vállalja, hogy ezután nem csinál ilyet, mintha egyébként nem lennének világosak a jogszabályok. Gyakorlatilag a jachtozás utáni kölyöktacskó jogi megfelelője:

„A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival.

Ezekben az akkumulátorgyárakkal terhelt időkben a módosítást észrevevő párbeszédes Jávor Benedek azt írta, hogy „az akkumulátoripar mára állam az államban, engedélyeik botrányosan megengedőek, ellenőrzésük felületes, büntetéseik jelképesek. A kormány most még tovább lazítja ezt a rendszert, és még annyi (minimális) felelősséget és kötelességet sem terhel az akkumulátoripari cégekre, mint eddig”.

Ma bejelentették, hogy a rendelet miatt az LMP Alkotmánybírósághoz, a Párbeszéd az Európai Bizottság fordul és tiltakozott a WWF Magyarország is.

Az Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor kiadott egy közleményt, miszerint „a kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Közlönyben megjelenik”. A kormányrendelet egyébként péntek óta hatályos.