Kínai csomagolóanyag-gyár épül Makón

gazdaság
2023 szeptember 26., 17:16

Csomagolóanyag-gyárat épít a Benepack Hungary Kft. Makón az ipari parkban, a 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházás alapkövét le is tették.

Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3), Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója (k), Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3), Amela Skapur, a Coca-Cola HBC stratégiai beszerzési menedzsere (j2), Dmitrenko Aleksey, a Coca-Cola HBCellátási lánc igazgatója (j), valamint Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos (b) elhelyezi az időkapszulát a Benepack Hungary Kft. csomagolóanyag-gyárának alapkőletételi ünnepségén Makón 2023. szeptember 26-án.
photo_camera Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3), Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója (k), Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3), Amela Skapur, a Coca-Cola HBC stratégiai beszerzési menedzsere (j2), Dmitrenko Aleksey, a Coca-Cola HBCellátási lánc igazgatója (j), valamint Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos (b) elhelyezi az időkapszulát a Benepack Hungary Kft. csomagolóanyag-gyárának alapkőletételi ünnepségén Makón 2023. szeptember 26-án. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen azt mondta, a keleti nyitás működik, nemcsak külpolitikai stratégiaként, hanem a gazdasági valóságban is.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus kifejtette, a kormány tudatos döntésének eredménye, hogy az autóipar helyett Makón az élelmiszeriparhoz kapcsolódó beruházás valósuljon meg. A világ népessége a következő években még nő, a glóbusz minden pontján szükség lesz jó minőségű, egészséges élelmiszerre. A városban pedig több száz éves hagyománya van a minőségi élelmiszer előállításának.

Lázár azt mondta, a kormány nagyvonalú támogatásban részesítette a beruházást. Azt mondta, feladatul kapta, hogy a következő 12 hónapban elkészüljön az üzemet kiszolgáló infrastruktúra, a gyár pedig 2024 szeptemberében működhessen. Olyan energia-, víz- és szennyvízhálózatot építenek ki, ami lehetőséget teremt az üzem bővítésére.

Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beír az emlékkönyvbe, mellette Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója a  Benepack Hungary Kft. csomagolóanyag-gyárának alapkőletételi ünnepségén Makón 2023. szeptember 26-án.
photo_camera Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beír az emlékkönyvbe, mellette Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója a Benepack Hungary Kft. csomagolóanyag-gyárának alapkőletételi ünnepségén Makón 2023. szeptember 26-án. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, Makó és környéke olyan térsége Magyarországnak, amivel nem bánt kegyesen a történelem, de a kínai működő tőke a lehető legjobbkor érkezett meg a régióba, ami éppen most rázza le azt a 100 éves terhet, amit a történelem rákényszerített: a szomszédoktól elválasztó határok fokozatosan feloldódnak, a közlekedési és infrastrukturális fejlesztések pedig visszahozzák a térség aranykorát.

Szerinte a beruházás hatalmas jövőbeli potenciált hordoz, hiszen egy olyan kínai óriásberuházó érkezik a térségbe, ami 40 ezer milliárd forintos, a magyar GDP kétharmadának megfelelő éves árbevétellel rendelkezik. Szerinte a makói üzem sikeres megvalósításával olyan fejlődési pálya nyílik meg a térség előtt, melyről korábban álmodni sem mertek.

Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója kifejtette, a vállalkozás európai fejlődésének második mérföldköveként hozza létre alumíniumdobozokat gyártó makói üzemét. A beruházás célja, hogy a társaság költséghatékonyabb és környezettudatosabb csomagolási megoldásokat biztosíthasson ügyfelei (a sör- és üdítőital-gyártóknak) Magyarországon és a környező országokban.

Isabel Cseng globális értékesítési igazgató szerint a vállalkozás az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó COFCO csoport egyik fő üzleti részlegeként a fogyasztási cikkek széles skálájához gyárt csomagolóeszközöket: ónozott, alumínium és műanyag csomagolásokat készítenek elsősorban fogyasztási cikkek: konzervek, italok, háztartási vegyi termékek gyártóinak.

Az 1991-ben alapított, a hongkongi tőzsdén jegyzett, 6000 dolgozót foglalkoztató cég 1,3 milliárd dolláros éves bevételt ért el. 2020-ban a belgiumi Genkben, 120 millió eurós beruházással hozta létre első európai üzemét, ahol évente 2 milliárd alumíniumdobozt gyártanak – közölte az igazgató.

A makói üzemet 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) alakítják ki. A 120 alkalmazottat foglalkoztató új gyártóbázisra évente akár egymilliárd darab kétrészes alumíniumdoboz előállítására lesz képes. (MTI)