Elsőre nem sikerült megszereznie a miniszterelnökséghez szükséges többséget a spanyol konzervatívok vezetőjének

külföld
2023 szeptember 27., 12:31

Csupán 172 szavazatot kapott, így nem lett még spanyol miniszterelnök Alberto Núñez Feijóo. A 350 fős alsóházban az első körben 176 képviselő szavazata kellett volna ahhoz, hogy a konzervatív Partido Popular (PP) párt elnökét kormányfővé válasszák.

A parlament pénteken újra szavaz a személyéről, akkor már az egyszerű többség is elegendő lenne Feijóonak. Ehhez viszont a parlamentbe bejutott szeparatista és baloldali kispártok képviselőit kellene átállítania. Erre kevés az esélye.

Alberto Núñez Feijóo tapsol egy kampányeseményen
photo_camera Alberto Núñez Feijóo tapsol egy kampányeseményen Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP

Ha Feijóo nem jár sikerrel, a jelenleg ügyvezető miniszterelnökként dolgozó szocialista Pedro Sánchez próbálkozhat. Neki kicsivel több esélye van a többség begyűjtésére, de helyzetét nehezíti, hogy mindenképpen rászorul a szeparatista Junts párt támogatására is.

Ez a korábbi katalán kormányfő, jelenleg brüsszeli száműzetésben élő Carles Puigdemont pártja. A politikus támogatásáért cserébe amnesztiát követel a sikertelen, 2017-es katalán elszakadási kísérletben résztvevő vezetőknek és aktivistáknak.

Amennyiben sem a jobb-, sem a baloldali tömb miniszterelnök-jelöltje nem tudja megszerezni a szükséges többséget, új parlamenti választásokat írnak ki. Annak időpontjáig Sánchez marad az ügyvezető miniszterelnök.

A választás végeredményéről itt, a spanyol belpolitikai helyzetről pedig ebben a cikkben írtunk bővebben.

(via Reuters)