Házi őrizetbe került a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő cég vezetője

gazdaság
2023 szeptember 27., 13:01

Őrizetbe vette, majd házi őrizetbe helyezte a kínai rendőrség Huj Ka Jent, az Evergrande ingatlanfejlesztő cég alapító-vezérigazgatóját.

Egyelőre nem tiszta, hogy mi történt pontosan az üzletemberrel, mert sajtóinformációk szerint a hatósági intézkedés nem a letartóztatásoknál megszokott eljárásában zajlott, így az sem biztos, hogy Hujt bűncselekménnyel vádolják majd meg.

A hírre az Evergrande részvényei szerdán 19 százalékot estek.

Huj Ka Jen
photo_camera Huj Ka Jen Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

Pár napon belül ez már a második aggasztó jel a válságban lévő vállalattal kapcsolatban. A cég múlt vasárnap jelentette be, hogy nem kezdeményezhet újabb adósságkibocsátást fő hazai leányvállalata, a Hengda Real Estate Group elleni vizsgálat miatt. Az Evergrande részvényei akkor 24 százalékot estek.

A kínai ingatlanválság szimbólumává vált cég augusztusban, 17 hónap kihagyás után 87 százalékos mínusszal, azaz 2 milliárd dolláros veszteséggel tért vissza a tőzsdére. A vállalat most azon dolgozik, hogy hitelezői jóváhagyják az adósságátütemezési tervet, miután 2021 végén fizetésképtelenné vált. Az idén márciusban bemutatott terv szerint az Evergrande több lehetőségeket javasolt az offshore hitelezőknek, például azt, hogy a jelenlegi adósságállományukat átválthatják új, 10-12 éves lejáratú kötvényekre.

(via Reuters)