Már amerikai őrizetben van Travis King közlegény, akit két hónap után kitoloncolt Észak-Korea

külföld
2023 szeptember 27., 15:51

Az Egyesült Államok őrizetébe került Travis King közlegény, miután szerda reggel kitoloncolták Észak-Koreából. Az amerikai katona még júliusban szökött át Dél-Koreából a kommunista országba.

A Pentagon szóvivője megköszönte a kínai és a svéd kormánynak, hogy segítettek King Észak-Koreából történő kiszabadításában. Mivel az Egyesült Államok és Észak-Korea között nincsen diplomáciai kapcsolat, a pjongcsangi svéd nagykövetség tárgyalt a katona ügyében.

A közlegény édesanyjának szóvivője pedig azt mondta, a család örökké hálás lesz az amerikai hadseregnek és szövetségeseinek.

Egy férfi Travis King közlegény képét nézi a tévében
photo_camera Egy férfi Travis King közlegény képét nézi a tévében Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

King 71 napot töltött Észak-Koreában. Még július 18-án szökött át Észak-Koreába, egy héttel azután, hogy szabadult egy dél-koreai börtönből, ahol testi sértés miatt kiszabott két hónapos szabadságvesztését töltötte.

A szabadulása után mintegy egy hétre katonai megfigyelés alá helyezték Dél-Koreában, majd a Szöulhoz közeli Incshon repülőterére szállították, hogy visszarepüljön az Egyesült Államokba, és leszereljen. De miután elváltak útjai a kísérőjétől, ahelyett, hogy felszállt volna, elhagyta a terminált, és a két Korea közötti demilitarizált övezetbe indult, majd az épületek között átszaladt északra.

Az észak-koreai állami média később azt állította, King azért menekült hozzájuk, mert embertelen bánásmóddal és rasszizmussal találkozott az Egyesült Államokban és az amerikai hadseregben.

(via BBC)