Megint Orbánnál járt a boszniai Szerb Köztársaság oroszbarát elnöke

POLITIKA
2023 október 02., 13:02

Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság oroszbarát elnökét fogadta hétfőn Orbán Viktor a Karmelitában, miután a magyar kormány nemrég 45 milliárd forintnyi pénzügyi, energetikai és telekommunikációs befektetést írt alá a térséggel. Mindeközben Dodik otthon akár hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat, mert nem veszi figyelembe a jogilag két részből álló Bosznia nemzetközi főképviselőjének döntéseit.

Orbán a találkozón azt mondta, reményei szerint a 2024 második felében esedékes magyar EU-elnökség alatt a térség európai integrációja kiemelt figyelmet kap majd.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA
Orbán Viktor és Milorad Dodik húsokat néz a boszniai Banja Lukánál
photo_camera Orbán Viktor és Milorad Dodik húsokat néz a boszniai Banja Lukánál, 2023. június Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A boszniai szerb vezető a Karmelita teraszáról nézhette végig az augusztus 20-i tűzijátékot, de nem csak a színes pukkanások kárpótolták azért, hogy hazájában nemrég vádat emeltek ellene: ittléte alatt sikerült elintéznie, hogy a magyar kormány összesen 118 millió eurót (~ 45 milliárd forintot) fektessen be a boszniai Szerb Köztársaságban. Bosznia-Hercegovina a daytoni békemegállapodás értelmében két részből áll: a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból, a nemzetközi közösség főképviselőjének joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni. Dodik ellen ezek megkerülése miatt emeltek vádat tizenegy pontban.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa, akit épp Orbánék delegáltak, májusban túlzott oroszbarátsága miatt figyelmeztette őt. Dodik akkor épp Moszkvába készült, hogy a gazdasági együttműködésről tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal, és a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjét adja át neki.

(via MTI)