Ismét hatalmas tömeg vonult végig Barcelonában a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

külföld
2023 október 08., 14:45

Több tízezren vonultak végig vasárnap Barcelonában, hogy tiltakozzanak egy esetleges amnesztia-megállaposdás ellen, amelyet a baloldali esélyes jelölt Pedro Sanchez köthet a kormányalakítás ígéretéért cserébe. Rövid időn belül ez volt a második nagyobb tüntetés az ügyben.

photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP

A szeparatistaellenes Societat Civil Catalana által szervezett, közel ötvenezer fő részvételével lezajlott tüntetésre azután került sor, hogy Spanyolország jelenlegi ügyvezető miniszterelnöke, Pedro Sanchez lehetőséget kapott, hogy a parlamenti többségi támogatás elnyerésével kormányt alakíthasson.

Miután a konzervatív Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo még a szélsőjobboldali Vox támogatásával sem szerzett többséget, most a Spanyol Szocialista Munkáspárton (PSOE) a sor, hogy megpróbáljon kormányt alakítani. Ellenkező esetben újabb választásokat kell kiírni. Mindez a júliusi győztes nélküli választások eredménye.

Sanchez rá van szorulva a számüzetésben élő Carles Puigdemont által egykor vezetett szeparatista Együtt Katalóniáért és a baloldali-szeparatista Katalóniai Köztársasági Balolda támogatására. Puigdemont jelenleg körözés alatt áll, mivel egy Spanyolország által illegálisnak tartott népszavazással próbálta meg kiszakítani Katalóniát az országból. A vezető azt ígérte, ha megszüntetik az ellene és szeparatista társai ellen indított jogi eljárásokat, támogatni fogja Sanchezt. Az amnesztia 1400 embert érinthet, akik érintettek voltak a meghiúsult 2017-es függetlenségi törekvésekben. Többen börtönben vagy a vádlottak padján ülnek.

A tüntetésen részt vett Alberto Núnez Feijóo, valamint a szélsőjobbos Vox párt vezetője, az Orbán Viktor által is körbeudvarolt Santiago Abascal vezetője is.