A Titan tengeralattjáró újabb darabjait hozták a felszínre

baleset
2023 október 11., 05:28

Az amerikai partiőrség kiemelte a Titan mini-tengeralattjáró még az Atlanti-óceánban maradt darabjait, ezzel valószínűleg a roncs minden értelmezhető méretű darabját felhozták az óceán fenekéről. A roncsok utolsó darabjait 3800 méter mélyen, nagyjából 500 méterre a Titanic roncsától találták meg. A partiőrség közlése szerint az újabb roncsokban is találtak emberi maradványokat.

photo_camera Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Az OceanGate nevű, mélyvízi expedíciókat szervező cég mini-tengeralattjáró, fedélzetén öt emberrel június 18-án merült le az Atlanti-óceán északi vizeibe, a tervek szerint a Titanic roncsaihoz. A kísérő hajó viszont hamar elvesztette a rádiókapcsolatot a járművel, ami után több napos, az egész világsajtó által közvetített mentőakció indult, azt számolgatva, hogy megtalálják-e a tengeralattjárót, mielőtt annak utasai kifogynak az oxigénből. Mai tudásunk szerint viszont a Titan már viszonylag a merülése elején összeroppanhatott a nyomástól, így mind az öt utas, köztük az OceanGate vezérigazgatója életét vesztette.

Azt, hogy mit érdemes tudni a Titanról, ebben a cikkben szedtük össze, és írtunk arról is, hogy soha nem tesztelték vagy hitelesítették a tengeralattjárót, pedig öt éve az iparág szereplői közös levélben figyelmeztették a tulajt, hogy ennek rossz vége lesz. A roncsok egy részét már június végén, nem sokkal a baleset után kiemelték. Időközben az OceanGate cég tönkre is ment. (Guardian)