Kitiltják a benzines és dízelautókat Stockholm belvárosából

környezetvédelem
2023 október 12., 04:57

A svéd főváros lehet az első, ahonnan konkrét intézkedésekkel tiltják ki a benzines és dízeles autókat: Stockholm belvárosának egyes részeibe 2025-től csak elektromos autókkal lehet majd behajtani, hogy csökkentsék a légszennyezést és a zajt.

A városvezetés keddi döntése szerint a zóna egy nagyjából húsz háztömbnyi területet fed le, ahol luxuskategóriás bevásárlóutcák, üzleti negyed és az ország legértékesebb irodaházai találhatók. A koalícióhoz tartozó Zöld Párt abban bízik, hogy az intézkedés az elektromos autók használatára ösztönzi majd a lakosságot.

Számos európai nagyváros vezet vagy vezetett be a közelmúltban alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat: Párizs, Athén és Madrid egyes részein betiltották a dízelautókat, Londonban pedig olyan díjszabási rendszer működik, ami a legszennyezőbb belsőégésű motorokat szankcionálja.

Lars Stromgren, a város közlekedésért felelős alpolgármestere szerint a zónát olyan területen alakítják ki, ahol sok gyalogos és biciklis van kitéve az egészségtelen levegőnek naponta, és van közlekedési alternatíva. A tilalom alól mentesülnek a teljesen elektromos autók, a nagyobb, plug-in hibrid furgonok, a mentő, tűzoltó és rendőrautók, és azok a járművek, amiknek mozgásában korlátozott sofőrje vagy utasa van.

(via Guardian)