Tízezerhez közelít a sérültek száma a gázai övezetben, Netanjahu a Hamász vérszomjas szörnyetegeinek felszámolását ígéri, Irán az eszkalációra figyelmeztet

háború
2023 október 15., 16:46

Az erőszak izraeli áldozataiért tartott egy perc néma csenddel kezdődött Izrael új nemzeti szükségkormányának első kabinetülése. „Éjjel-nappal dolgozunk, csapatként és egységesen. A köztünk lévő egység világos üzenetet küld a nemzetnek, az ellenségnek és a világnak” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Netanjahu-kormány és az ellenzék egyes tagjaiból alakult egységkormányról. „A Hamász azt hitte, hogy szét fogunk esni. Mi fogjuk szétszedni a Hamászt” - ígérte Netanjahu, aki „vérszomjas szörnyetegeknek” nevezte a Hamász fegyvereseit.

photo_camera Izraeli katonék és tankok a gázai övezet határának közelében. Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP

Irán az eszkaláció veszélyeire figyelmeztette Izraelt, amennyiben nem vet véget a palesztinok elleni agressziónak, írta meg a Reuters az iráni félhivatalos Fars hírügynökség alapján.

Az október 7-i Gázai övezetből érkező támadás óta több mint 1300 izraeli halt meg, köztük közel háromszáz katona. Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy a Hamász legalább 126 embert tart túszként. Izrael megtorló légicsapásainak eddig több mint 2300 palesztin halálos áldozata van, míg a sebesültek száma a tízezerhez közelít. Emellett Ciszjordániában legalább 53 ember haláláról, és több mint 1100 sebesültről jelentettek. A Hamászról bővebben itt, Gázáról pedig itt írtunk hosszabban.

photo_camera Gázai övezetből kilőtt rakéták vasárnap. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az ENSZ emberiség elleni bűncselekménynek minősítette, hogy Izrael evakuációra szólította fel a Gázai övezet északi részének lakosait. A gázai orvosok szerint ezrek halhatnak meg, ha a sebesültekkel teli kórházak kifogynak az üzemanyagból és az alapvető ellátmányokból, melyeknek szállítását Izrael állította le. Az Egészségügyi VIlágszervezet főigazgatója megismételte álláspontját, miszerint az izraeli evakuálási parancsok halálos ítéletet jelentenek az orvosi ellátásban részesülők számára.

Egyiptom továbbra sem hajlandó befogadni a palesztinokat, a rafahi határátkelő továbbra is zárva van, így a humanitárius segélyeket sem tudják kézbesíteni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több nem kormányzati szervezettel és önkéntes csoporttal együtt készen áll arra, hogy segélyeket szállítsanak az átkelőn keresztül.

A brit külügyminiszter azt mondta, Izraelnek „önmérsékletet” kellene tanúsítania. A brit kormány lobbizik Egyiptomnál, hogy nyissa meg a rafahi határátkelőt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kairóban 2023 október 15-én
photo_camera Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Fotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel való találkozóján azt mondta, Izrael reakciója a Hamász támadására túlmutat a önvédelmen. Az egyiptomi elnök bírálta Blinkent, mert az azt mondta, a hét elején „zsidóként” érkezett Izraelbe. Blinken hétfőn ismét Izraelbe utazik, hogy további megbeszéléseket folytasson az izraeli vezetőkkel.

(Guardian)