Kegyetlen: ma, október 20-án több helyen 30 fok volt

klímaváltozás
2023 október 20., 18:55

Az előzetes adatok szerint több helyen megdőlt az országos melegrekord – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami szerint „elképesztő magasságokba emelkedett a hőmérséklet, mintha csak egy nyári nap lenne, de október 20-a van”. Azt írják:

„Tiszaalpáron volt a legmelegebb, ott 30,3 fokot regisztráltunk, de nem sokkal marad le Kiskunfélegyháza sem, ahol kereken 30 fokot mutatott ma a hőmérő.”

photo_camera Grafika: Országos Meteorológiai Szolgálat/Facebook

Az OMSZ azt írja, a top 10-es listára 28,9 fok alatti csúcsértékkel fel se lehetett kerülni. Ezen a napon az eddigi rekordot Adony tartotta, ott 2019-ben csak 26,9 fokot mértek.

Szeptemberben az ország egyes részein az átlagosnál 40-50 órával is többet sütött a nap, nem csoda, hogy a mérések kezdete óta a legmelegebb szeptember volt.

A bolygó északi felén az elmúlt öt hónap szélsőségesen meleg volt. Egy amerikai klímakutató hét infografikával mutatta be, hogyan változik a szemünk láttára a klíma.

photo_camera Még egy téma sem zavarta össze annyira a kormánymédiát, mint a közelgő klímakatasztrófa című 2019-es cikkünk illusztrációja.
Illusztráció: Kiss Bence/444