A nemzetpolitikai államtitkár pár nappal a Putyin–Orbán-találkozó után azon aggódott Londonban, hogy hűtlenek leszünk 1956 szellemiségéhez

belföld
2023 október 22., 05:26

A londoni nagykövetség által rendezett október 23-i megemlékezésen mondott beszédet szombat este Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A politikus az MTI tudósítása szerint felidézte Nagy Imre 1956. november 1-én elmondott beszédét, amelyben az akkori miniszterelnök kijelentette: a forradalmi harc, amelyet a magyar múlt és a jelen hősei vívtak, végre győzelemre vitte a szabadság, a függetlenség ügyét.

„A szabadság és a függetlenség ügye a mai Magyarország ügye. Nekünk adatott meg az, amiért 1956 hősei küzdöttek” – mondta. Az MTI beszámolója szerint arról is beszélt, hogy ezt a függetlenséget a mai korban „egyre határozottabban próbálják zárójelbe tenni, és hazánkat a nemzetközi érdekek szolgálatába állítani”. Szerinte ezt nem szabad hagyni, „különben 1956 szellemiségéhez leszünk hűtlenek”.

Mindez legalábbis bátor, merész időzítés néhány nappal azután, hogy a főnöke, Orbán Viktor a háborús agresszor orosz elnökkel tárgyalt, az ukrajnai háborút az orosz narratíva szerint katonai műveletnek nevezve, ráadásul az arról megjelent orosz videó szerint igen megalázó helyzetben. Persze az is lehet, hogy Potápi nem erre gondolt, hanem arra, hogy a Nyugat annyira kiakadt ezen a bátor, szuverén lépésen, hogy aztán Gulyás Gergelynek és Orbán Balázsnak kellett helyretennie őket. Szóval igazi „a királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem” szövegrész volt ez.

Potápi Árpád János a 2023-as londoni október 23-i ünnepségen
photo_camera Potápi Árpád János a 2023-as londoni október 23-i ünnepségen Fotó: Potápi Árpád János Facebook-oldala


Potápi egyébként, ha már Londonban volt, kitért arra is, hogy a britek semmit nem tették értünk '56-ban: „A magyarországi események teljes meglepetésként érték a brit kormányt is, amely - jóllehet haladéktalanul támogatta a Nagy Imre által bejelentett semlegességet - a kormányváltás érdekében nem akart beavatkozni, és lehetséges forradalmi gócpontként elsősorban Lengyelországra tekintett” - idézi az MTI az államtitkárt.

Potápi Árpád János szombaton részt vett a Nagy-Britanniában és Észak-Írországban működő magyar hétvégi iskolák vezetőinek és tanárainak londoni értekezletén is. Ezen arról beszélt: az, hogy Magyarország ma független polgári demokrácia, nagyrészt 1956-nak köszönhető, és hogy a Szovjetunió koporsójába a magyarok verték bele az első szöget 1956-ban. Ahogy a nagykövetségi emlékünnepségen is fogalmazott: 1956 csodája „meglepte a világot, és úgy megrázta a Szovjetuniót, hogy annak alapjai helyrehozhatatlanul megrepedtek”.