A BME függetlenségéért demonstráltak az egyetem oktatói, indoklás nélkül lerángatták a molinójukat

oktatás
2023 október 23., 18:36

A Műegyetemiek az oktatás jövőéért csoport tagjai csendesen, zászlóval a kezükben demonstráltak az 56-os forradalom előestéjén rendezett vasárnapi megemlékezésen, amikor a szerintük nem egyetemi biztonsági emberek indoklás nélkül leszedték A Műegyetem közkincs – MÉG feliratú transzparensüket – számolt be az incidensről az RTL Híradó.

A BME oktatói azt mondták, csak a kormány figyelmét akarták felhívni arra, hogy az intézmény csődközeli helyzetbe került, szerintük a biztonságiak nem voltak szervezettek, és idegesnek tűntek. A biztonságiak később azt mondták, hogy szerintük a transzparens zavarta az ünnepélyt.

Később egy másik, 56 után volt BME, 2023 után is lesz? feliratú molinóval valóban megzavarták az aulában tartott ünnepséget, itt is eltávolították a transzparenst. A Kulturális és Innovációs Minisztérium szerint az oktatók egy olyan emlékünnepséget zavartak meg, amin 56-os szabadságharcosok is részt vettek.

A BME egyike az öt állami tulajdonú egyetemnek, de az alapítványi fenntartásra való átállásról már nyáron elkezdődtek az egyeztetések, az oktatók azt kérik, őket is vonják be ezekbe – hangzott el az RTL Híradóban.