Vérvörös festékkel öntötték le momentumos politikusok a Karmelitánál lévő kordont

POLITIKA
2023 október 23., 08:21

Hogyan reagáltak a pártok október 23-án a forradalom és szabadságharc évfordulójára?

A Momentum festékkel ment a Karmelitához

Vérvörös festékkel öntöttük le a hazugság kordonjait a Karmelita előtt, mert Orbán Viktor újra elárulta és szembeköpte 1956 hősinek emlékét azzal, hogy október 23-a előtt pár nappal Putyinnal mosolygott - írja a Momentum a Facebookon. Szerintük Orbán azzal a háborús bűnössel fogott kezet, aki beleíratta az orosz tankönyvekbe, hogy ‘56 fasiszta forradalom volt, és akinek a parancsára az orosz katonák újra kárpátaljai magyar katonákat ölnek. Azt írják, hogy a Momentum egy igazságos rendszerért küzd, amiben nem lehet elhazudni nemzetünk szabadságharcait. Egy rendszerért, ami emberséges politikát folytat és senkit nem hagy cserben.

link Forrás

Párbeszéd: Az orbáni hatalomgyakorlás számos eleme összevethető a Rákosi-rendszerrel

Az 56-osok egy olyan világban akartak élni, ahol a szabadságjogaikat maradéktalanul gyakorolhatják, és ahol nekik, a gyermekeiknek és az unokáiknak nem félniük kell a jövőtől, hanem megteremthetik a demokratikus, igazságos, szolidáris Magyarország alapjait. Akaratuk fájóan aktuális: a szabadságunk és a jövőnk is fenyegetés alatt áll - írják közleményükben Szabó Rebeka és Tordai Bence, a
Párbeszéd-Zöldek társelnökei.

Szerintük a háborús bűnös Vlagyimir Putyinnal parolázó, az orosz elnök bábjaként mozgó Orbán Viktor Magyarországán az emberek egy illiberális rendszer foglyai: nem szabadok, jövőképük bizonytalan. Megannyi válság - világjárvány, háború, klímakrízis - közepette a kormány nem kínál védelmet, nem mutat irányt. Sőt. A hatalmi elit - miközben rokoni alapon, gigaléptékben magánosítja a közvagyont - a felelősséget mindig másra hárítva, kreált válságokkal, értelmetlen harcokkal igyekszik leplezni tehetetlenségét; a gazdasági és megélhetési válságot, az elszegényedést, az Európa-rekorder inflációt, az állami zöldpolitika hiányát, a környezetrombolást. Megoldások, válaszok helyett így kerül szembe magyar és magyar, így kerülünk szembe Európával. Előre megyünk? Nem, hátra. Történelmileg is: az orbáni hatalomgyakorlás számos eleme összevethető a Rákosi-rendszerrel - amellyel szemben a magyar nép föllázadt 1956. október 23-án.

A szabad gondolkodás és oktatás, a megbecsült pedagógus, a fóliázatlan könyv vagy éppen a magas szintű egészségügy ugyanúgy alapja egy élhető jövőnek, mint az, hogy nem leszünk az elnyomó Moszkva telephelye, és nem leszünk Peking gyarmata sem. Nem függhetünk a méregdrágán ránk kényszerített orosz fosszilis energiától, nem lehetünk környezet- és egészségkárosító akkumulátorgyarmat, nem irthatjuk ki a NER-luxuskomplexumok miatt a fákat, a nádasokat, nem tehetjük tönkre a vízkészletünket! Orbánék nem árusíthatják ki, nem szennyezhetik be Magyarországot!

A kormánnyal szemben mi, zöldek pontosan értjük a ma világát, és valós válaszaink vannak a kihívásokra. Október 23-a üzenete számunkra az, hogy az elengedhetetlen politikai rendszerváltás csak egy valódi, igazságos zöld átmenet keretei között valósulhat meg.

KDNP: Egy kis ország Európa közepén megmutatta a világnak, hogy igenis dacolni lehet a megszállókkal

„A világ egyik legnagyobb, akkoriban fél Európát megszállva tartó hadseregével szembeszállni nem sok jót ígért 1956-ban, mégis, a magyar forradalmárok szívében és lelkében mindennél erősebben élt a szabadság iránti vágy. Összekapaszkodtak és a kilátástalannak hitt harcot is vállalva csodát alkottak - írja Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Szerinte egy kis ország Európa közepén megmutatta a világnak, hogy igenis dacolni lehet és meg lehet mutatni a megszálló hadaknak és kommunista kiszolgálóiknak, hogy Magyarország nem lehajtott fejjel nézi a saját sorsát, hanem bátran, valamint büszkén áll ki a függetlenségéért, szuverenitásáért, és a magyar nép mindenki számára egyértelművé tette, hogy a saját útját akarja járni.


Ezzel a lelkülettel és akarattal kell ma is, állandóan változó környezetünkben kiállni önmagunkért, a magyarok jogaiért és érdekeiért! Egy békés, kiszámítható és rendezett jövőért kell küzdenünk, hogy az utánunk jövő nemzedékek is tovább vihessék a lángot, amelyet a pesti srácok lobbantottak fel a legnagyobb elnyomás évtizedeiben.

LMP: A Nyugat sem segített

A magyarok egy emberellenes kommunista diktatúra ellen lázadtak fel, amit a megszálló szovjet hadsereg oktrojált rá. Ungár Péter szerint ugyanakkor a magyarok egyedül maradtak, senkire sem számíthattak a szabadságuk kivívásában, a Nyugat sem segített - mondta Ungár Péter a Facebookra kitett videóban. Az LMP másik társelnöke, Schmuck Erzsébet szerint a szabadságunkért, a jövőnkért jelenleg úgy tudunk küzdeni, ha vigyázunk az élhető, természetes környezetünkre, természeti értékeinkre és egymásra, ha nem hagyjuk, hogy a tőke, a profitérdek és a rövid távú gondolkodás felélje a jövőnket, a természeti erőforrásainkat. Dolgunk sajnos van bőven, mert ma olyan kormányunk van, amelyik a természeti erőforrások védelme, fenntartható használata helyett azokat gátlástalanul feláldozza a profit oltárán.

link Forrás

Megoldás Mozgalom: Indulunk az EP-választáson

A Gattyán György által alapított Megoldás Mozgalom is indul a 2024-es Európai parlamenti választásokon. Ezt az október 23-i megemlékező videón jelentették be.

Huszár Viktor, a MEMO elnöke azt mondta, hogy sem a jelenlegi kormányzópártokban, sem az ellenzéki pártokban és azok szövetségeiben sem látják „azt a fajta szellemiséget, amit 67 évvel ezelőtt szüleink, nagyszüleink képviseltek, amiért életüket áldozták”.

Gyurcsány Ferenc majd fél egykor, Orbán Viktor délután 3-kor beszél. A Fidesz tegnap azért már bemelegített október 23-ára, a Fidelitas budapesti elnökét az '56-ban a tetőről tüzelő ÁVO-sokra emlékeztetik a mai balliberális politikusok.

Jobbik: Mi vagyunk a forradalom szellemi örökösei

1956 szelleme a valódi természete kell hogy legyen ennek az országnak - jelentette ki a Jobbik-Konzervatívok elnöke a párt hétfői budapesti megemlékezésén az MTI tájékoztatása szerint.

Gyöngyösi Márton a pártját a forradalom szellemi örökösének nevezte, mondván, két évtizeddel ezelőtti megalakulásukkor Pongrátz Gergely szabadságharcos nekik adta át '56 lyukas zászlaját.

"Nekünk az a küldetésünk, hogy folytassuk a munkát, folytassuk a kommunistákkal szembeni ellenállás megszervezését, és egy nap ledöntsük ezt a hazug rendszert, és végre megtegyük azt, amit 1990-ben Magyarország sajnos elmulasztott; ez pedig a rendszer fenntartóinak és a moszkvai parancsok végrehajtóinak elszámoltatása" - közölte az ellenzéki politikus.

"Budapesten ismét olyan kormány dirigál, amely az ukázokat Moszkvából kapja, amelynek vezére éppen olyan zavarban van a Kreml urának jelenlétében, mint annak idején Kádár János a brezsnyevi csók után, és azt látjuk, hogy a kormány éppen úgy áll a fiatalokhoz, mint annak idején kommunista elődei" - fogalmazott Gyöngyösi.

Az ellenzéki párt elnöke azt mondta: "a fideszes bolsevikok rendszere" egy magyar fiatalnak "bezáruló határokat, egyre fogyatkozó tanulási lehetőségeket, nevetséges béreket, no meg ócska orosz propagandát" kínál, érvényesülni, a kiváltságokkal élni pedig azok tudnak, akik megalkusznak vele.

Cikkünk bővül majd az újabb reakciókkal.