Magyarország és Milák – ki tartozik kinek?

sport
2023 október 24., 18:48

A legjobb magyar úszónak elment a kedve az úszástól. Milák Kristóf se nem versenyez, se nem edz, és ha nem kezdi el nagyon gyorsan mindkettőt, akkor a nemzet, amely a saját sikerét az olimpiai aranyak számában méri, kénytelen lesz lemondani a 200 méteres pillangóúszás első helyéről a jövő nyáron Párizsban rendezendő olimpián. Nem csoda, hogy ennek a réme nyilatkozatra késztetett az utóbbi napokban szinte mindenkit, akit érdekel, hogy ki a világ legjobbja egy teljesen természetellenes mozgásformában.

Milák Kristóf, miután a 2022-es, budapesti rendezésű világbajnokságon megnyerte a 100 méteres pillangóúszást
photo_camera Milák Kristóf, miután a 2022-es, budapesti rendezésű világbajnokságon megnyerte a 100 méteres pillangóúszást Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Milák Kristóf a 2010-es évek közepén bukkant fel aktuális csodagyerekként abban a magyar úszósportban, amelytől már megszokhattuk, hogy néhány évente kitermel egy ilyet. 18 évesen Európa-, egy évvel később világcsúccsal világbajnok lett 200 méter pillangón. Ezen a távon, amit egykor a nagy Michael Phelps uralt, meg sem tudták közelíteni. A 2021-ben megrendezett tokiói olimpián a mezőnyt több mint két másodperccel verve szerzett aranyérmet, és 100 pillangón is alig maradt le a győzelemről.

A 2022-es, budapesti rendezésű világbajnokságon Milák már mindkét távon aranyérmet szerzett, és minden adottnak tűnt ahhoz, hogy évekig egyeduralkodó maradjon pillangóúszásban. 2023-ban azonban egészen máshogyan alakultak a dolgok.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.