Lehet sajnálni, haragudni rá, óriási elvárásokkal szembeállítani, de elsősorban szeretni kell - mondta klubvezetője Milák Kristófról

sport
2023 október 24., 08:54

„Milák Kristóf motivációja rég nem látott magasságokban van” - mondta néhány héttel ezelőtt Gergely István, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke.

Azóta tudjuk, hogy ez nem pontosan így van, az M4 Sport kérdésére pedig már Gergely is árnyalta a véleményét.

Milák Kristóf motivációjáról őt kell megkérdezni, de én sem hallok túl sok jót az edzésmunkájával kapcsolatban. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a motivációja az olimpiával kapcsolatban megváltozott volna. Az, hogy ő mit gondol a felkészüléséről vagy hogy mennyi munkát kellene ehhez elvégeznie, ez már egy kérdés, egy vita téma” – nyilatkozta Gergely István.

A klubvezető azt is hozzátette:

Háromféle szempontból tudnám jellemezni Kristóf tevékenységét, barátként, olimpiai bajnokként és a Honvéd ügyvezető elnökeként, de egyik sem leenne túl finom és szívhez szóló. De arra próbálnám rávezetni, hogy lássa azt a jövőképét, amitől eltávolodik jelen pillanatban vagy ami felé menni kéne. Egy olimpiai bajnoknak van egy bizonyítási kényszere, hogy le tudja győzni önmagát, nem csak a világot, motiváció a fiatalok felé, akik az úszásban gondolkoznak és képviselje a magyar úszószövetséget és a Budapesti Honvédot.”

Gergely István szerint a Honvéd nem fog olyan szankciókat alkalmazni, amelyek hátráltatnák Milák munkáját, ugyanis nem ez a feladatuk, emellett szerinte az úszót most támogatni kell, hogy visszataláljon a pályára.

Lehet sajnálni, haragudni rá, óriási elvárásokkal szembeállítani, de elsősorban szeretni kell mint embert. Meg kell érteni, ha abbahagyja a sportot, akkor abbahagyja. Az én feladatom, hogy bent tartsam a sportágban, motiváljam őt az edzésekre és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, szeret versenyezni és aki csak a győzelemben tud gondolkozni.”

A klubvezető kifejtette azt is, hogy nem szeretné, ha Milák abbahagyná az úszást, és azt hiszi, hogy nem is fogja abbahagyni.

Csalódást tud okozni, de a legnagyobb hibát saját maga szempontjából követi el. Nem kifejezetten az olimpiai aranyérem miatt, hanem amikor az ember befejez egy munkát, nevezzük ezt úszásnak, és nagyon sok minden marad benne, akkor borzasztóan fog fájni a lelke és fog hiányozni neki az elmúlt időszak, amit nem sikerekkel, hanem sokkal inkább a saját maga által okozott helyzeteknek köszönhető kudarcokkal töltött meg. Én ezt nem engedem meg Milák Kristófnak”.

A kétszeres olimpiai bajnok egykori vízilabdázó szerint meg kell találni azt a hangszínt, amit Milák Kristóf is be tud fogadni, és meg kell vele értetni, hogy „az úszás már csak olyan, bármilyen tehetséges is vagy, akármilyen adottságaid is vannak, csak akkor működik, hogy ha beleteszed a munkát.”

Gergely szerint egy ilyen helyzetből egy profi versenyző vissza tud jönni, és szerencsére Milák olyan emberekkel van körülvéve, aki támogatják őt a jövőben is.

„Nekünk ez a feladatunk, neki meg az, hogy ússzon, ennek a kettőnek kell találkozni. A végén pedig tapsolni Milák Kristófnak, és akkor azt mondhatjuk, nem volt ez egy könnyű időszak, de legalább eredményes” – mondta a Honvéd vezetője az M4-nek.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, mély hullámvölgyben van, fizikailag és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, a Duna Arénában hétvégén megrendezett világkupa-viadalon tér vissza, aztán később úgy döntött, nem ugrik medencébe.

A múlt héten edzője, Virth Balázs azt mondta: Milák kb. fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát, és a „24. órában van”, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, és önmagát is meg kell tisztelnie azzal, hogy komolyan edzésbe áll és elvégzi azt a munkát, amivel jövőre Párizsban megvédheti olimpiai bajnoki címét.

„Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpia bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országának…”

– ezt pedig már Hosszú Katinka mondta egy Instagram-storyban, reagálva Wladár szavaira.