A Magyar Úszószövetség elnöke szerint Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, ezért komolyan edzésbe kell állnia

sport
2023 október 22., 18:32

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, és önmagát is meg kell tisztelnie azzal, hogy komolyan edzésbe áll, és elvégzi azt a munkát, amivel jövőre Párizsban megvédheti olimpiai bajnoki címét.

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, a MOB újonnan megválasztott alelnöke a megválasztása után a MOB közgyűlésén a Puskás Arénában 2022. november 26-án.
photo_camera Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, a MOB újonnan megválasztott alelnöke a megválasztása után a MOB közgyűlésén a Puskás Arénában 2022. november 26-án. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A szövetség első embere – aki úszóként 1980-ban Moszkvában olimpiai aranyérmet nyert – a Duna Arénában rendezett világkupa-versenyen az M4 Sportnak azt mondta, az olimpia, világ- és Európa-bajnok klasszis bizalmatlanul kezeli a neki segíteni próbáló edzők, támogatók, sportirányítók közeledését, és Wladár ennek nem tudja az okát, de szerinte mindenképpen változtatni kell rajta.

„Az, hogy nyolc hónappal az olimpia előtt még mindig azt hallom, hogy keresi az utat és a motivációt, hogy nem látjuk edzésen, nem tudjuk hol van, mély szomorúsággal tölt el” – mondta a szövetség elnöke. Azt mondta:

„A magyar rajongók éhezik a sikert, amit Tokióban láthattunk. Ő Tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani. Neki csak le kell úsznia a napi 6-8 kilométert, és akkor biztosan feláll Párizsban a dobogó tetejére. Ez egy lehetőség neki, hogy Egerszegi és Darnyi nyomdokaiba lépjen, hiszen 301 egyszeres olimpiai bajnok van, de olyan, aki kétszer állt a dobogó tetején, akik ikonok és példaképek a mai napig, na ez lehet ő. Ez a sansz, amikor elmegyünk mellette, visszanézünk és azt mondjuk, ezt nagyon elszúrtuk, és egész életében bánni fogja, ezzel az istenadta talentummal.”

Wladár felhozta Szoboszlai Dominik, a Liverpool magyar válogatott focistájának tetoválását is, ami Steven Gerrard legendás mondatát ábrázolja: „A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér.”

Milák Kristóf a tokiói olimpián 2021. július 27-én.
photo_camera Milák Kristóf a tokiói olimpián 2021. július 27-én. Fotó: OLI SCARFF/AFP

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, mély hullámvölgyben van, fizikailag és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, a Duna Arénában hétvégén megrendezett világkupa-viadalon tér vissza, aztán később úgy döntött, nem ugrik medencébe.

A héten edzője, Virth Balázs azt mondta: Milák kb. fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát, és a „24. órában van”, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést. (MTI)