Költségvetési csalás miatt indult eljárás a Magyar Ökölvívó Szövetségnél

bűnügy
2023 október 27., 12:52

Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) lemondott elnöke szerint a sportág érdekeit szolgálja a megtisztulás, ezért indítottak eljárást költségvetési csalás ügyében elnökségi tagok ellen. Kassai László vezetőségi tag szerint viszont az elnök fontos kérdésekben egyedül döntött és nem kezelte megfelelően a pénzügyeket.

Kurtucz Csaba januárban vette át az elnökséget az azóta elhunyt fideszes képviselőtől, Bajkai Istvántól. Korábban az Erdei Zsolt elnök által szervezett, 840 millió forintba kerülő ifjúsági vébé költségei 348 milliós hiányt okoztak a szövetségnek, ami miatt eljárás is indult. Mivel Kurtucz viszonya megromlott az elnökségi tagokkal, október 10-én az elnök és az elnökség is lemondott.

Kurtucz Csaba
photo_camera Kurtucz Csaba Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

„A konfliktus abból alakult ki, hogy az ellenőrzési testületünk elkezdte ellenőrizni ezeket a pénzügyi dolgokat és kiderült, hogy olyan költségvetéssel rendelkezünk, mely finoman szólva pazaroló-költekezőnek mondható. Mondok rá egy példát: egész éves dologi kiadásaink 172 milliót irányoztak elő. Ezzel szemben a 6. hónap 31. napján már 340 millió volt a költés” - mondta a közmédiának Kassai László.

Szerintük az elnök a mandátumának első szakaszában érvényes munkaszerződés nélkül vette fel a fizetését. Beszélt arról is, hogy „volt itt más edző, külföldi és versenyző is, aki úgy vett részt a mi programunkban, hogy fogalmunk sem volt, milyen alapon és kitől és mennyi anyagi támogatást kapott. Mi csak ezt akartuk! Legyen egy alapszabály szerű működés, amelynek pénzügyi hátterét is tisztán látjuk”. Kassai László szerint minden az állítólagos pénzügyi visszaélésekre vezethető vissza. A szövetség a magyar államtól 700 millió forintot kap, amiből 300 millió forint a bérköltség, míg az egyesületeknek 125 millió forint jut,

így a költségvetésből több tétel úgy lett elköltve, hogy arról nem tudtak.Kurtucz Csaba visszautasította azokat a vádakat, miszerint pazarló gazdálkodást folytatna a szövetség élén. Hangsúlyozta, a MÖSZ nem 700, hanem 580 millió forintot kap az államtól, a költségvetése pedig stabil, sőt még tartalékokkal is rendelkezik. Ugyanakkor bizonyos forrásokat át kellett csoportosítani.

Kurtucz a közmédiának azt mondta, megállapodtak abban, hogy elnökként is munkajogviszonyban folytatja a tevékenységét, de ahogy ezután kialakult az elnökség és az elnök közötti érdekellentét, egyszerűen nem írták alá a munkaszerződés módosítást, sőt, kijelentették, hogy a munkaszerződése érvénytelen. Szerinte a Munka Törvénykönyvének megfelelő munkajogviszonya van, csak a munkaköre miatti módosítást nem foglalták írásba. A szerződésének továbbra is az elnökhelyettesi szerződése az alapja, de közben elnöki feladatokat lát el.

Az olimpiai felkészülésre nem volt megfelelő pénz elkülönítve. Én mindenféleképpen úgy gondoltam, hogy ez szakmailag egy nagyon nagy hiba. És itt azonnal lépéseket kellett eszközölnöm. Itt igazából az akkori válogatott edzőt, a szövetségi kapitányt el is kellett mozdítani a pozíciójáról. Egy új csapatot kellett összeállítani”

- sorolta a bajokat a volt elnök, aki a visszaélések miatt a hatóságokhoz fordult. Most az elnökség bizonyos tagjai ellen egy eljárást indítottak költségvetési csalás miatt. A rendőrségnél a nyomozási szakasz elindult. A MÖSZ tisztújító közgyűlése a tervek szerint november 18-án lesz, Kurtucz újra indul az elnöki pozícióért. (MTI)