Százhúsz napot kapott a Kósa-közeli bánya, hogy lebontsa a balesetet okozó földsáncot Recsken

katasztrófa
2023 október 27., 14:48

Miután a hatóság összesen csak 3 millió forintos bírságot szabott ki arra a Kósa Lajoshoz közeli bányaválallatra, aminek a lakóépületek fölé felhúzott földsáncai júniusban sárral öntötték el a Recski Hunyadi út házait, a párbeszédes Tordai Bence bemutatta, milyen szabálytalanságokat állapított meg a bányakapitányság.

A képviselő beszámolója szerint bár a bányakapitányság súlyos üzemzavart nem állapított meg, de szabálytalanságot igen, emiatt 3 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozóra. Az omlás miatt 50-60 embert kellett kitelepíteni, és a sár azóta is újra és újra elöntötte a házakat. A hatóság tanulmánya szerint a szabálytalanul és szakszerűtlenül hányták fel földsáncot, ami végül júniusban ráomlott a házakra. Erre egyébként az ott lakók már január óta, mióta az andezitbánya megkezdte a működését, próbálták felhívni a figyelmet.

A határozatban arra kötelezték a társaságot, hogy bontsa vissza a szabálytalan és veszélyes földsáncot, terítse be a területet geotextillel, telepítsen rá növényeket és építsen vízelvezető árkokat.

link Forrás

A Heves Megyei Kormányhivatal 2021 decemberében adta meg 5 évre a környezetvédelmi engedélyt az Andezit-Bau Bányászati Kft-nek, aminek az egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, akinek még a Fidesz alelnökét behülyítő örökösnővel is volt közös cége, de Kósa feleségével is üzletelt. Az innen kitermelhető évi 400-500 ezer tonna követ zúzva, vasúti töltésekhez használnák fel. Egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz és a Belgrád–Budapest vasútvonalhoz szállítják a itteni köveket.

Október 14-étől 120 napja van a cégnek a munkálatok elvégzésére, aminek első jelei már látszanak az RTL szerint. Így várhatóan legkésőbb február közepére a recski bánya már biztonságosan működhet. Amikor nyáron a bánya egyik tulajdonosát, Fiák Istvánt erről kérdeztük, ragaszkodott ahhoz, hogy nem a bánya omlott rá a házakra:

link Forrás

Azonban a helyiek házaiban keletkezett kárt a sárlavinát követő gyorssegélyen kívül a vállalkozó nem téríti meg. Így az ott élők pertársaságot alakítottak a káraik rendezésére. Tordai Bence szerint a kormány felelőssége is, hogy kárpótolják a recskieket, amihez létre kell hozni egy környezeti kármentesítési alapot, amit a kockázatos tevékenységet folytató üzemek befizetéseiből töltenének fel. Emellett nyilvánosságra kell hozni minden, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumot.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A nyáron a kormány 500 milliót különített el költségvetésből a helyiek lakhatási helyzetének kezelésére. A károsodott házak felmérésével, az ott élők szükség szerinti elhelyezésével a kormány az MR Közösségi Lakásalapot bízta meg, ami megkezdete a károk felmérését. A felmérés eredményét és egyénekre lebontott megoldási javaslatait elküldték a Belügyminisztériumnak, a jelentést azonban végül nem a cég, hanem az érintett kormányhivatal és a katasztrófavédelem készítette el. A támogatási kérelmet a minisztérium egyelőre nem fogadta el.