Meghalt a diáklány, akit az iráni erkölcsrendészet azért vert meg, mert nem viselt fejkendőt

külföld
2023 október 28., 14:06

Meghalt az a tizenhat éves, október elején kómába esett iráni lány, akit emberi jogi szervezetek szerint azért bántalmazott az erkölcsrendészet, mert nem viselte a kötelező fejkendőt. Armita Geravand már hetek óta feküdt kórházban, súlyos agykárosodással.

Geravandot a teheráni metróban bántalmazta az erkölcsrendészet. A vezetés tagadja, hogy a lány sérülését a hatóságok okozták volna, de a történtek után pár nappal őrizetbe vették a lány anyját, Sahín Ahmedit is.

link Forrás

A huszonkét éves Mahsza Aminit szintén intézkedés közben verhették agyon az iráni erkölcsrendészek tavaly szeptemberben, miután őrizetbe vették, mert nem tartotta be a kendőviselési szabályokat. Az iráni kurd nő halála rendszerellenes tüntetések sorát robbantotta ki az országban, csak januárig tizennégy embert ítéltek halálra a zavargásokkal összefüggésben. Egy férfit például úgy végeztek ki, hogy egy darura akasztották fel egy város közepén.

Két iráni újságírónőt, Nilufar Hamedit és Elahe Mohammadit - akik elsőként tudósítottak Amini haláláról és arról, milyen kegyetlenségekre képes a nőkkel a szélsőséges iszlamista rezsim -, tizennégy hónap előzetes után nemrég jogerősen is börtönre ítélték. Riportunk egy, az ügyet, a helyi médiaviszonyokat és az egyik iráni újságírót is jól ismerő forrással.

A szeptemberben szigorított hidzsáb-törvény értelmében tíz év börtön is járhat a nőknek Iránban, ha nem, vagy nem megfelelően viselnek fejkendőt nyilvános helyen.

(via CNN)