„Mintha egy puskaporos hordóban rekedtünk volna, és csak egy szikrára várnánk”

külföld
2023 június 22., 04:38
  • Közel kilenc hónapja van börtönben két iráni újságírónő, Nilufar Hamedi és Elahe Mohammadi, akik elsőként tudósítottak Mahsza Amini haláláról és arról, milyen kegyetlenségekre képes a nőkkel a szélsőséges iszlamista iráni rezsim.
  • A tárgyalásuk június elején kezdődött zárt ajtók mögött, az ügyvédeiket sem engedik felszólalni. Forrásunk ismeri az ügyeket, a helyi médiaviszonyokat és az egyik iráni újságírót is.
  • A 22 éves Mahsza Aminit intézkedés közben verhették agyon az iráni erkölcsrendészek tavaly szeptemberben. Azért tartóztatták le, mert nem tartotta be a kendőviselési szabályokat.

Nilufar Hamedi újságíróként főleg nőjogi problémákról írt. Tavaly szeptemberben a szerkesztője vett észre egy Instagram-bejegyzést egy fiatal nőről, aki rendőri intézkedés közben válságos állapotban került kórházba: ő volt a 22 éves Mahsza Amini, akit az iráni erkölcsrendészet gyakorlatilag halálra verhetett, mert nem tartotta be a nőkre vonatkozó öltözködési szabályokat. Hamedi azonnal a teheráni kórházba sietett. Ő készítette el a képet, ami véres kormányellenes tiltakozások sorát indította el Iránban - bár az újságíró ezt már nem láthatta, mert pár nap múlva letartóztatták.

Hamedi május végén egy másik iráni újságíróval, Elahe Mohammadival állt bíróság elé Teheránban, mindkettőjüket államellenes összeesküvéssel és külföldi hírszerzőkkel való együttműködéssel vádolják. Mohammadit szintén kilenc hónapja tartják fogva egy iráni börtönben, mert a halála után Amini szülővárosába utazott, hogy a temetéséről tudósítson. Októberben az iráni titkosszolgálat és a Forradalmi Gárda - a legnagyobb katonai szervezet, ami a rezsimhez lojális politikai erőket tömöríti - hírszerzése a két újságírónőt azzal vádolta meg, hogy CIA-ügynökök.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.