Messi megkapta a nyolcadik Aranylabdáját is

futball
2023 október 30., 21:32

Egybehangzó külföldi sajtóhírek két hete arról szóltak, hogy eldőlt, Lionel Messi megkapja a nyolcadik Aranylabdáját is. Ez így is lett, a párizsi díjátadón a 36 éves argentin csatár megkapta a világ legrangosabb futballdíjat, minden valószínűség szerint utoljára.

photo_camera Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Bár Messi a legutóbbi idényben klubszinten már nem nyújtott olyan teljesítményt, mint a csúcson Barcelonában, de a katari vébén jól játszott, és története harmadik sikerére vezetve Argentínát, begyűjtve ezzel gyakorlatilag az egyetlen trófeát, ami még hiányzott a pályafutásából. (Nyáron az észak-amerikai profiligában szereplő Inter Miamiba igazolt, és egyelőre az USA-ban is kiemelkedő.)

Szily László szeptemberben ezt írta Messiről és a másik nagy esélyesről, a norvég Erling Haalandról:

„A tavaly a 30-as listáról is lemaradó, eddig rekorderként hétszeres győztes Lionel Messi utolsó nekifutásra világbajnok lett, ami sokak szemében kvázi hivatalossá tette, hogy ő minden idők legjobbja. De elég-e ez a nyolcadik Aranylabdához? Egyáltalán nem biztos. Főleg, hogy a díjat sokkal inkább adják az ember klubbeli, mint válogatott teljesítménye alapján, tekintettel arra, hogy a klubfoci színvonala jó ideje összehasonlíthatatlanul erősebb a válogatotténál. Márpedig a klubfocista Messinél az elmúlt egy évben olyan 30-70 jobb klubjátékos akadt.

Ha a klubforma a döntő, akkor viszont vagy Erling Haaland vagy Kevin de Bruyne az esélyes. Ők klubtársként a csúcsra jutottak a Manchester City bajnoki-, hazai kupa- és BL-triplájával, ennél a mai fociban egyszerűen nincsen feljebb. Haaland ráadásul a világ legerősebb bajnokságában lett gólrekorder. Na de akkor melyikük legyen az aranylabdás: a világ vitán felül messze-messze legjobb egyfunkciós góllövője vagy az a középpályás, aki a kifejezés normális értelmében jelenleg a legjobban tud focizni a világon? Hogy ez mennyire nem egyértelmű, az abból is kiderül, hogy a Premier League játékosai nem a sokkal jobb focista De Bruynét, hanem Haalandot szavazták meg az év játékosának.”

Erling Haaland és a felesége, Isabel Haugseng Johansen a párizsi díjátadó előtt.
photo_camera Erling Haaland és a felesége, Isabel Haugseng Johansen a párizsi díjátadó előtt. Fotó: Franck Fife/AFP

A legjobb csatárnak járó Gerd Müller-díjat a Manchester City sztárja, Erling Haaland kapta, a legjobb kapus pedig Emiliano Martínez argentin kapus lett, de azért Dibu a vébén az Aranykesztyűt emlékezetesebben vette át. A női Aranylabdát Aitana Bonmatí spanyol világbajnok, a Barcelona középpályása kapta.

Aitana Bonmatí a női Aranylabdával
photo_camera Aitana Bonmatí a női Aranylabdával Fotó: Franck Fife/AFP

Az Aranylabdát tavaly a francia Karim Benzema kapta, előtte Messi, 2020-ban a világjárvány miatt nem osztották ki, de azelőtt is Messié lett, még 2009-ben kapta meg először.

Messi után a legtöbbször Cristiano Rolando kapta meg a díjat, de a portugál sztár is csak ötször lett a legjobb, őt pedig már csak a két holland, Johan Cruijff és Marco van Basten, illetve a francia Michel Platini követi fejenként három Aranylabdával.