Polt Péter nem válaszolt, de feljelentésnek vette, és továbbította a rendőrségnek Vadai Ágnes kérdését a gödi akkugyárról

belföld
2023 október 30., 17:18

„Írásbeli kérdését feljelentésként értékeltem, és azt elbírálás céljából a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak küldtem meg” - küldte meg válaszát Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes parlamenti kérdéseire.

A DK-s képviselőnő az Átlátszó azon cikke nyomán tett fel kérdéseket, mely szerint a gödi Samsung-gyár nem rendelkezik környezethasználati engedéllyel. Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, hogy nem bűncselekmény-e az engedélyezési eljárás elmulasztása, az engedély nélküli eszközök üzembe helyezése és az épület használata. Az is érdekelte, hogy volt-e vizsgálat az ügyben, valamint hogy nem merült-e fel hivatali visszaélés, vagy vesztegetés gyanúja.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Gödön 2018 óta üzemel a Samsung beruházása, a hatóságok pedig hatszor mondták ki, hogy nem lesz jelentős környezeti hatása, így a hatásvizsgálat és az engedély sem szükséges. 2020-ban, a második gyár építésekor azonban már előírták, hogy kötelező az engedély megszerzése a kiemelkedően magas hőteljesítményű tervezett kazánok miatt. Ezek a kazánok végül környezethasználati engedély nélkül épültek meg, a hatóság azonban 2022 decemberében így is megadta rájuk a működési engedélyt.