Előrehozott parlamenti választás lesz decemberben Szerbiában

külföld
2023 november 01., 11:51

December tizenhetedikére írta ki az előrehozott parlamenti választást Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök: ugyanarra a napra, amikor hatvanöt település önkormányzati választást is tart Szerbiában.

A kormány részben két májusi lövöldözés miatt kérte a feloszlatását: a hónap elején egy kamasz fiú az iskolájában lelőtte kilenc osztálytársát és az iskolaőrt, megsebesített egy tanárt és további öt diákot, két napra rá pedig egy fiatal férfi lőtt le kilenc embert, és sebesített meg további tizennégyet Belgrád közelében. Szerbiában a világon az egyik legmagasabb a fegyvertartási arány. Az ellenzék a fegyvertartási szabályok szigorítását és Vucic leváltását követelte, ez hamarosan akár meg is történhet.

A szerbek 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, Vucic 2014 és 2017 között volt az ország miniszterelnöke. A 2020-as eredmények közlése után, már köztársasági elnökként azonnal bejelentette, hogy két év múlva biztosan megint előrehozott választást tartanak - ez így is történt - és az új kormánynak sem lesz két évnél hosszabb megbízatási ideje.

A parlamenti és önkormányzati választások mellett vajdasági tartományi választásra is sor kerülhet aznap. Az érintett települések polgármesterei szeptember végén mondtak le, hogy lehetővé tegyék az előrehozott önkormányzati választások megtartását.

Bár a kormány a választásokkal „a demokrácia magasabb fokát” biztosítaná, az nem lesz könnyű menet: a szerb parlament nemrég fogadott el egy olyan törvényt, ami az első látszat ellenére állami propagandagépezetté tenné a médiát - erről itt írtunk bővebben.

(via MTI)