Nem osztotta meg a türk tanácsot Gáza bombázása

külföld
2023 november 03., 19:22

A Türk Államok Szervezetének vezetői pénteken közös nyilatkozatban ítélték el a Gázai övezetben a civilek ellen irányuló támadásokat, valamint aggodalmukat fejezték ki az Izrael és Palesztina között zajló konfliktus miatt, írja az Anadolu török hírügynökség.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A szervezet - amiben Magyarország megfigyelőként van jelen - felszólította a konfliktusban részt vevő valamennyi felet, hogy a civilek védelme érdekében hirdessenek azonnali és tartós tűzszünetet, és nyújtsanak humanitárius segélyt a Gázai övezet teljes területén. „Az izraeli-palesztin konfliktus csak békés eszközökkel oldható meg a vonatkozó ENSZ-határozatok és kétállami megoldás alapján” – áll nyilatkozatban.

A Hamász október 7-ei terrortámadása után Izrael hadat üzent a csoportnak, és brutális szárazföldi hadműveletet kezdett Gázában, ami három hét alatt több mint 7500 felnőtt és gyerek halálát okozta.

A Türk Államok Szervezete 10., asztanai csúcstalálkozója előtt kérdés volt, hogy mennyire osztja meg a tagokat a háború. A kizárólag muszlim többségű országok már felszólaltak az izraeli–palesztin konfliktus egyik vagy másik oldala mellett, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán is, valamint a megfigyelő Magyarország, a szintén megfigyelő Türkmenisztán viszont hallgatott.

Ez az első alkalom, hogy Orbán nyíltan kiáll a háború ellen, a múlt pénteki ENSZ-határozatot, ami haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet követel, ugyanis Magyarország nem szavazta meg, ahogy Izrael, az Egyesült Államok, Ausztria, Horvátország, Csehország és Nauru sem.

A türk államok közül (ahova Orbán Viktor Magyarországot is sorolja) Törökország lóg ki leginkább. Recep Tayyip Erdoğan török elnök az AK párt parlamenti frakciójának gyűlésén múlt héten azt mondta, hogy Izrael „tekintheti a Hamászt a Nyugattal együtt terrorszervezetnek”, és a „Nyugat sokat köszönhet” Izraelnek, „de Törökország nem tartozik semmivel”. „A Hamász nem terrorszervezet, hanem a földjüket védő mudzsahedinek csoportja” – fogalmazott álló ováció közepette Erdogan, és lemondta izraeli látogatásának tervét az „embertelen” háború miatt.