„Mi vagyunk az egyetlen, Európában megmaradt keleti nép” – Orbán épp a türk víziót építi: az új, közép-ázsiai EU-t

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 november 11., 14:22
comments 46

Orbán Viktor négy éve azzal keltett feltűnést, hogy Kazahsztánban, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsában a keleti nyitást új szintre emelve azt mondta: „Mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban.” (Ez a tudományos konszenzussal teljesen szembemegy, a finnugor nyelvek nincsenek közelebbi rokonságban a türk nyelvekkel.) Orbán egy évvel később szintén a Türk Tanácsban tette a híres kipcsakos megjegyzését.

Budapesten terjeszkedő türkök

A most már Türk Államok Szervezete (TÁSZ) nevű szervezetet 2009-ben án alapították, és türk nyelvű, alapvetően muszlim vallású/kultúrájú közel-keleti és közép-ázsiai országok kormányközi szövetségét jelenti. A szervezet tagja Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán, 2018-ban Magyarország, 2019-ben Türkmenisztán csatlakozott megfigyelőként.

photo_camera Világosabb színnel jelölve a két megfigyelő állam: Türkmenisztán és (bal szélen, az EU-ban) Magyarország Fotó: Wikipedia

2019 óta Budapesten képviselete is működik a TÁSZ-nak, ami ingyen használhatja a magyar állam által 1,4 milliárd forintból megvett Ybl-villát, egy budai, Medve utcai irodát, és minden fenntartási költséget és dolgozói bért az állam fizet. Most Szijjártó Péter bejelentette, hogy aláírjuk a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézetének budapesti létrehozásáról szóló megállapodást. „Ma a világ jelentős részén komoly problémát jelentenek a vizek okozta kihívások, így az aszály is, de a magyar vízipari technológiák sok helyen megoldást jelenthetnek” – mondta Szijjártó. (Arról, hogy Magyarország éppen kiszáradófélben van, itt írtunk.)

Cseberből vederbe: ezek EU-t akarnak!

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt