„Mi vagyunk az egyetlen, Európában megmaradt keleti nép” – Orbán épp a türk víziót építi: az új, közép-ázsiai EU-t

POLITIKA
2022 november 11., 14:22

Orbán Viktor négy éve azzal keltett feltűnést, hogy Kazahsztánban, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsában a keleti nyitást új szintre emelve azt mondta: „Mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban.” (Ez a tudományos konszenzussal teljesen szembemegy, a finnugor nyelvek nincsenek közelebbi rokonságban a türk nyelvekkel.) Orbán egy évvel később szintén a Türk Tanácsban tette a híres kipcsakos megjegyzését.

Budapesten terjeszkedő türkök

A most már Türk Államok Szervezete (TÁSZ) nevű szervezetet 2009-ben án alapították, és türk nyelvű, alapvetően muszlim vallású/kultúrájú közel-keleti és közép-ázsiai országok kormányközi szövetségét jelenti. A szervezet tagja Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán, 2018-ban Magyarország, 2019-ben Türkmenisztán csatlakozott megfigyelőként.

Világosabb színnel jelölve a két megfigyelő állam: Türkmenisztán és (bal szélen, az EU-ban) Magyarország
photo_camera Világosabb színnel jelölve a két megfigyelő állam: Türkmenisztán és (bal szélen, az EU-ban) Magyarország Fotó: Wikipedia

2019 óta Budapesten képviselete is működik a TÁSZ-nak, ami ingyen használhatja a magyar állam által 1,4 milliárd forintból megvett Ybl-villát, egy budai, Medve utcai irodát, és minden fenntartási költséget és dolgozói bért az állam fizet. Most Szijjártó Péter bejelentette, hogy aláírjuk a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézetének budapesti létrehozásáról szóló megállapodást. „Ma a világ jelentős részén komoly problémát jelentenek a vizek okozta kihívások, így az aszály is, de a magyar vízipari technológiák sok helyen megoldást jelenthetnek” – mondta Szijjártó. (Arról, hogy Magyarország éppen kiszáradófélben van, itt írtunk.)

Cseberből vederbe: ezek EU-t akarnak!

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.