Akár 70-et is érhetne, de a szegedi egyetemen 20, a pécsin 10 többletpontot számolnak majd el az MCC programjáért

oktatás
2023 november 04., 11:23

A Szegedi Tudományegyetemen „2025-ben az MCC középiskolás programja 20 pontot ér majd” – válaszolta a Szegeder megkeresésére az intézmény. Itt szintén 20 pontot érnek az MTA középiskolások számára kiírt tudományos pályázatai.

photo_camera Fotó: Facebook / Szegedi Tudományegyetem

A felvételi rendszer átalakítása után jövőre az egyetemek maguk dönthetik el, mire és hány többletpontot adnak a jelentkezőknek. Az átalakításról itt írtunk bővebben. A döntés egy sor akár az egyetem által, akár más, külsős intézmény által hirdetett program felértékelődését hozhatja. A legnagyobb figyelmet a kormány káderképzőjének is tartott Matthias Corvinus Collegium középiskolás programja kapta, amely 70 többletpontot is érhet – ez a felső limit, ennyit egyelőre még sehol sem ígértek érte.

A Pécsi Tudományegyetemen 10 többletpontot kaphatnak majd azok a jelentkezők, akik elvégezték az MCC programját. 2025-től az intézmény öt karán fogadják el az MCC-bizonyítványt. „A PTE központilag szabályozta, hogy a »tehetséggondozó programokon történő részvétel« alapján maximum 10 intézményi pont adható” – írta az egyetem a Telexnek.

2024-től csak a győri Széchenyi István Egyetem fogadja el az MCC kurzusát, a következő évben viszont már a debreceni és a miskolci egyetem is pontokat ad érte.

Az MCC programjával elvileg akár a nyelvvizsgát is ki lehet majd váltani, amelyért 36-50 pont kapható.