A fideszes pártkatonából lett államfő azt mondja, a parlament tagjainak független döntése a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása

parlament
2023 november 08., 20:55

A magyar Országgyűlés az EU-ban utolsóként továbbra sem szavazott Svédország NATO-csatlakozásáról, a másik szövetséges, aki még nem döntött a kérdésben, Törökország, de Recep Tayyip Erdogan elnök azt ígéri, a török parlament ratifikálni fogja. A magyar kormány viszont még azt sem hajlandó elárulni, mit kér a ratifikálásért cserébe.

A HVG arról írt, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral találkozott Brüsszelben Novák Katalin, aki tartotta magát ahhoz, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amelyik aláírja Svédország kérelmét, ő maga is reméli, hogy Svédország csatlakozhat, „amilyen hamar csak lehetséges”.

De szerinte nem az ő, és még nem is Orbán Viktor döntése a kérelem elfogadása. „Ez a magyar parlament tagjainak független döntése” – mondta a fideszes pártkatonából, konkrétan a párt alelnökéből lett köztársasági elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök a női polgármesteri találkozón a terényi faluház udvarán 2023. június 28-án.
photo_camera Novák Katalin köztársasági elnök a női polgármesteri találkozón a terényi faluház udvarán 2023. június 28-án. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Novák szerint egyes képviselőket az tart vissza, hogy „Svédország rendkívül hangos kritikát fogalmazott meg” a magyar parlamenttel és a magyar demokrácia minőségével kapcsolatban. (Ahogy arra a lap felhívja a figyelmet, a parlamentben szinte sosem rúgják fel a a pártfegyelmet a kormánypárti képviselők.)