Az Európai Bizottság kész megindítani Ukrajna és Moldova csatlakozási folyamatát az EU-hoz

külföld
2023 november 08., 12:17
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) egy ukrán zászlót dedikálnak az előbbi 2023. február 2-i kijevi látogatásán.
photo_camera Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) egy ukrán zászlót dedikálnak az előbbi 2023. február 2-i kijevi látogatásán. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, és javasolja Georgiának a tagjelöltség megadását - közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán. A következő lépés az lehet, hogy a tagállamok megszavazzák ennek jóváhagyását decemberi tanácskozásukon.

Ursula von der Leyen a csatlakozásához szükséges reformokról szóló jelentés bemutatásakor közölte, az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Bosznia-Hercegovinával is, amint az ország eléri az ahhoz szükséges megfelelés elvárt szintjét. A Bizottság a Nyugat-Balkán hat országával is folytatná a közeledést.

Az EU-bővítés a hosszú távú stabilitás, a béke és a jólét hajtóereje az egész kontinensen. Az EU-tagság geostratégiai befektetés egy erős, stabil és egységes, közös értékeken alapuló Európába. Hatékony eszköz a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartása előmozdítására. Alapvető fontosságú a megbékélés és a stabilitás előmozdítása érdekében az európai kontinensen - hangoztatta a német politikus.

Ukrajna és az EU már a 2022-es orosz invázió előtt is számos módon kapcsolódott egymáshoz, de azóta felgyorsult a folyamat, tavaly nyáron már megszavazták Ukrajnának a tagjelölti státuszt. Kijev prioritásként kezeli az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozást, de a hivatalos tárgyalások megindítása előtt meg kell oldania olyan kérdéseket, mint a kisebbségekkel való bánásmód, a korrupció elleni küzdelem és az oligarchátlanítás. (Politico, MTI)