Arcon lőttek egy katalán politikust Madridban

külföld
2023 november 09., 18:14

Álarcos fegyveresek arcon lőtték Alejo Vidal-Quadrast, a spanyol konzervatív néppárt (PP) és a szélsőjobboldali Vox volt katalán vezetőjét Madrid legelegánsabb negyedében. A spanyol munkáspárt elnöke, Pedro Sanchez csütörtökön kötött megállapodást a katalán szeparatistákkal, hogy segítsék a kormányalakításban, amire Vidal-Quadras más jobbos politikusokhoz hasonlóan diktatúrát kiáltott az X-en.

link Forrás

A 78 éves politikus állapota stabil, kórházban kezelik. Az El País szerint Vidal-Quadrasra az otthona előtt, egy fekete Yamaha motorról lőtt rá két bukósisakos, álarcos fegyveres.

A Pedro Sánchez vezette Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) csütörtökön megállapodott a szeparatista Együtt Katalóniáért párttal, megnyitva az utat az új spanyol kormány megalakítása előtt. Sánchez megválasztásához szükség van a törvényhozás baszk és katalán nacionalista pártjainak, a Katalán Köztársasági Baloldal és az Együtt Katalóniáért támogatására is, amiért cserébe amnesztiát kapnának a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazásért elítélt politikusok.

Helyszínelés a főváros Salamanca negyedében, a merénylet helyszínén
photo_camera Helyszínelés a merénylet helyszínén Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

Szerdán körülbelül hétezer ember tüntetett Madridban a terv ellen, és csapott össze a rendőrökkel. A transzparenseken az „Amnesztiát nem!”, „Sánchez áruló!”, „Puigdemont-t a börtönbe! [Charles Puigdemont, az Együtt Katalóniáért elnöke – a szerk.]” feliratok voltak olvashatók. Ha november 27-éig nem választják meg a kormányfőt, január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban.

A katalán politikusok üdvözlik a döntést: szerintük a megállapodás fontos lépés a Spanyolország és Katalónia közötti „történelmi konfliktus” megoldása felé. Santiago Abascal, a Vox elnöke szerint a paktum puccskísérlet, és polgári ellenállást hirdetnek.

(via Guardian; a címlapon Alejo Vidal-Quadras 2014-ben/ AFP)