Egy tanár szerint az igazgató megfenyegette a tantestületet abban az iskolában, amely Krétába írt hamis adatok miatt került a hírekbe

belföld
2023 november 09., 19:31

Az RTL hétfőn számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban egy ottani dolgozó szerint a tanárhiány miatt rendszeresen meghamisítják a Krétába kerülő adatokat. Oda minden úgy kerül be, mintha minden rendben lenne, holott nagyon sok óra elmarad, vagy nem szaktanár tartja, amit nem megtartott óraként, hanem gyerekfelügyeletként kellene rögzíteni.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy nem indul központi vizsgálat az ügyben – a szigetszentmiklósi után további három iskolából kapott ilyen jelzést az RTL –, de ha egy tanár azzal szembesül, hogy szabályellenes lépésre utasították, van egy igazgatója, forduljon hozzá, és akkor azt ki kell vizsgálni.

A szigetszentmiklósi problémát bejelentő pedagógusnak viszont egész más a tapasztalata az igazgatóval: csütörtökön arról tájékoztatta az RTL-t, hogy a hétfőn megjelent hír után az iskolaigazgató tantestületi értekezletet hívott össze, és megpróbált nyomást gyakorolni rájuk. „Úgy csinált, mintha nem tudna arról, hogy az iskolában, hogy hamis adatok vannak a Krétában. És megfenyegette a tanárokat, azt mondta, hogy az RTL kiadta a tankerületnek a nyilatkozó nevét”. Az RTL megkeresésére, hogy miért állított ilyet, az igazgató nem reagált.

A Pedagógusok Szakszervezet szerint nem érdemes a tanárnak az igazgatóhoz vagy a tankerülethez fordulnia, mert nekik közvetlen szerepük lehet az adatok kozmetikázásában. De ha nincs írásos bizonyítékuk, sok jóra nem számíthatnak.