Mit tud kezdeni az irodalom a magyar politikával?

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

13 éve élünk a leggyakrabban NER néven emlegetett rendszerben, ám egyelőre csak elvétve születtek regények, amelyek erről a politikai valóságról szólnak. Társadalmi kérdésekről, például a leszakadó országrészekről vagy a szegénységről már jelentek meg fontos művek, de a politika-közeli világot alig érintette bárki.

Miért történt ez így, és egyáltalán baj-e, hogy így van – többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Nem rossz könyvek podcast harmadik részében, az adás második felében pedig csatlakozott hozzánk két író-újságíró, Aradi Péter és Dévényi István, akik az elmúlt években megjelent regényeikkel a kevés kivételt jelentették.

Tartalom:

  • 00:00 Hol a helye a politikának az irodalomban?
  • 03:53 Miért nincs több regény a mai magyar politikáról? Közéleti témájú akad bőven, de a politikát mintha kevesen érintenék.
  • 10:45 A költők viszont aktívabbak + humor is hatékony irány, például Bödőcs Tibor regényeiben.
  • 13:15 Nincs nyelv Orbán Viktorról írni. Lehet egyszerűen túl közel van hozzánk ez az egész, és időnek kell eltelnie a regények megszületéséig? (Vida Kamilla emlegetett verse hamarosan megjelenik nyomtatásban is, posztoljuk majd akkor a csoportunkba!)
  • 18.20: Egy jó új külföldi regény, politikai felhangokkal: Teju Cole – Tremor
  • 22.45: Két vendégünk Aradi Péter és Dévényi István. És a két regény, amiről beszélgetünk: A csend, amire vágytál, és az Egy vérből valók.
  • 26:30 Miért nincs több politikai regény, és miért van eleve bukásra ítélve minden kísérlet?
  • 31:30 Újságíróként miért érezték, hogy a szépirodalom eszközeihez kell nyúlniuk, hogy elmondják a történetüket?
  • 37:20 Hogyan születtek meg a főszereplőik, mennyi mögöttük a valós tapasztalat?
  • 40:30 Volt, aki magára ismert a regényben?
  • 46:30 Váratlan közös szereplő a két regényben: Pilinszky János.
  • 50:55 Három-három könyv Aradi Péter és Dévényi István ajánlásában.
Dévényi István és Aradi Péter
Fotó: botost/444

A műsor meghallgatható a 444 Spotify- és Apple Podcast-csatornáján is, a korábbi részt itt lehet fellelni.

A következő rész két hét múlva érkezik, addig is további könyves tartalmakért ajánljuk indulófélben lévő facebookos csoportunkat, valamint Anna Instagramját és Bence Nemrosszkönyvek Instagramját, ahonnan a podcast nevét is kölcsönöztük.

A címlapkép Botos Tamás munkája.

Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #251 [hossz]: Másfél milliós kardigánban az Orczy közvécében

Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast