Trump a „nagyon erős” Orbánról beszélt, majd összekeverte Obamát Bidennel

külföld
2023 november 12., 09:43

Donald Trump egy New Hampshire-i kampánygyűlésen az „országán kívül és belül is nagyon erős” Orbán Viktort méltatta, mert a magyar miniszterelnök az EU-s országok ellenszenvét kivívva sem engedte meg, hogy „emberek millió szállják meg az országát”.

photo_camera Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

Trump szerint mivel Orbán, „nulla”, azaz „nulla” menekültet engedett be, így nincs is bűnözés Magyarországon, de olyan más problémák se, amilyenek más országokban vannak, ahova beengedtek embereket.

link Forrás

Elmondása szerint Trump két hete interjúzott Orbánnal, aminek nem találtuk nyomát, feltehetőleg a korábbi Tucker Carlson féle interjúra gondolhatott. Két hete is ugyanezt az interjút emlegette fel, melyet szintén arra használt, hogy önmagát fényezhesse. Trump szerint azt kérdezték Orbántól, hogy „mit tanácsolnál Obama elnöknek? Az egész világ mintha épp felrobbanna. Azt mondta: »Nagyon egyszerű, rögtön fel kéne mondania, és ki kéne cserélni Trump elnökkel, aki biztonságban tartotta a világot«”.Trump szerint Orbán azt mondta, hogy Kína, Oroszország és Észak-Korea is tisztelte a volt elnököt, sőt féltek tőle.

A Carlson féle interjú vonatkozó része így alakult:

„Tehát ha Ön lenne a NATO vezetője, vagy ha Ön lenne, mondjuk, Joe Biden, mi lenne a következő lépése az ukrajnai háborúban? Mit tenne?

A béke. Azonnal. Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút.

Hívjuk vissza Trumpot.

Hívjuk vissza Trumpot. Mert, tudja, sok mindenért lehet őt kritizálni. Értem az ezzel kapcsolatos vitákat, de, tudja, az elmúlt néhány évtized legjobb külpolitikája volt az övé. Nem kezdett el egyetlen új háborút sem.”

Az esélyes republikánusjelölt Trump, és a jelenlegi elnök Joe Biden gyakran válnak humor tárgyává, főleg hajlott koruk miatt - Biden 80, Trump 77 éves. A washingtoni aggok házáról Bede Márton írt hosszabban. (Newsweek)