Szijjártó: Megsebesültek a Gázai övezetben rekedt magyarok

háború
2023 november 13., 15:22

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a külügyminiszter az EU-s külügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kormány minden nemzetközi fórumon követelni fogja a speciális magyar szempontok érvényesítését. Az egyik ilyen, hogy továbbra is van hét olyan, magyar állampolgárságú személy a Gázai övezetben, aki biztonsági okokból nem tudja elhagyni a területet. Szijjártó azt mondta:

„Velük a kapcsolattartás folyamatos. Sajnos néhány nappal ezelőtt a tartózkodási helyüket találat érte. Többen könnyebb sérülést szenvedtek, többüknek kórházi ellátásra volt szükségük. Mára mindannyian elhagyhatták a kórházat, és szervezik jelenleg azt, hogy valahogyan eljuthassanak a rafahi határátkelési pontra.”

Szijjártó az izraeli és az egyiptomi külügyminiszterrel is megállapodott abban, hogy ha ez sikerül, akkor a hét érintett és két palesztin állampolgárságú családtagjuk elhagyhatja az enklávét.

Romok az izraeli bombázás után Rafahban 2023. november 11-én.
photo_camera Romok az izraeli bombázás után Rafahban 2023. november 11-én. Fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu via AFP

„Amikor a közel-keleti konfliktusról, a terrorellenes küzdelem aspektusairól beszélünk, mi, magyarok csak olyan megoldást tudunk támogatni, amelynek része az, hogy mindazok a kettős állampolgárok és családtagjaik, akik szeretnék elhagyni a Gázai övezetet, elhagyhassák a Gázai övezetet” – mondta.

Öt magyar túsz a Hamásznál

Szijjártó kulcsfontosságú szempontnak minősítette azt is, hogy a Hamász öt magyar állampolgárt is túszul ejtett, és köszönetét fejezte ki Katarnak, amiért közvetítőként lép fel az elhurcolt emberek minél előbbi kiszabadítása érdekében. Azt mondta:

„Nyilvánvaló, hogy így mi csak olyan határozatokat, megoldási javaslatokat tudunk támogatni bármely nemzetközi szervezetben, amely felszólítja a Hamászt a túszok feltétel nélküli, azonnali elengedésére. Nem tudunk támogatni olyan határozatot, megoldási javaslatot, amelyben ez nincs benne.”

Az IDF műveleteinek sikere az egész világ érdeke

Szijjártó szerint a tagországok álláspontja pár alapvető pontot leszámítva meglehetősen eltérő az izraeli helyzettel kapcsolatosan, de nem szabad elfelejteni, és főleg nem szabad relativizálni azt, hogy hogyan és miért kezdődött a fegyveres konfliktus. „Tehát történt itt egy brutális terrortámadás, rakéták ezreivel támadta meg egy terrorszervezet Izraelt, és okozta sok ezer ártatlan ember halálát, illetve sebesülését. Ami most zajlik, az terrorellenes művelet, az harc a terrorizmus ellen” – mondta Szijjártó, aki szerint a katonai műveletek sikere nemcsak Izraelnek, hanem az egész világnak az érdeke. (via MTI)