Varga Judit: A tankok átfordulnak Lengyelország felől Magyarország felé

POLITIKA
2023 november 13., 14:57

A szuverenitás megvédésének éve lesz 2024, tavasszal hatalmas küzdelmeket kell vívni, mert a „tankok átfordulnak Lengyelország felől Magyarország irányába” - mondta az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tanácskozásán, ahol Orbán Viktor is beszédet mondott (és tréfálkozott).

Mi a szuverenitás?

Varga Judit a Szuverenitás konferencián arról beszélt, hogy szerinte a szuverenitás annak a kijelölését jelenti, hogy hol van a határ állam és állam, valamint állam és nemzetközi szervezet között az önrendelkezés és a szabadság kérdésében.

Varga szerint vannak olyan kérdések, amikben soha senki nem dönthet a magyarok helyett, ilyen például a migráció vagy a házasság és a család témája, Brüsszelben mégis ezekről és még ezeknél is súlyosabb kérdésekről (mint a háború és béke) akarnak a magyarok helyett dönteni.

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke beszédet mond a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án.
photo_camera Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke beszédet mond a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az EU a szerződéses keretek és a jog betartása helyett politikai ízlések és preferenciák, önkényes értékválasztások alapján definiálja a határokat az uniós kompetenciák és a tagállamok kizárólagos hatáskörei között, márpedig csak azért, mert bizonyos politikai többség szerint helyes a migráció, attól ez az értékválasztás, érzés nem írhatja át a szigorú nemzetközi jogi szerződésekben lefektetett tagállami hatásköri szabályokat – mondta a Fidesz EP-listavezetője.

Mit kell tenni a szuverenitásért?

Varga Judit szerint Magyarországnak mindennap meg kell harcolnia a szuverenitásért országhatáron kívül és belül:

  • Küzdenie kell a külső nyomás és befolyásszerzés ellen, miközben az ország érdekeit érvényesíti a „nemzetközi arénában”.
  • Mindeközben pedig határokon belül az idegen érdekek kiszolgálóinak támadásait kell visszaverni, akik „álcivil hálózatok és guruló dollárok” segítségével próbálják aláásni a magyarok önrendelkezését.

(Arról, hogy a guruló dollárok honnan erednek, itt írtunk, a szuverenitásvédelminek nevezett törvény hátterét pedig itt elemeztük.)

Az ellenzéket csak a gyűlölet tartja össze

A politikus kitért a lengyel választási eredményekre is. Szerinte Lengyelországban a „brüsszeli alapértelmezett demokráciát” kezdik beállítani, ami nem más, mint hogy a politikai többséget sok kicsi politikai kisebbség győzze le, amiket csak a kormányzópárt elleni gyűlölet tart össze. De fontos kérdésekben annyi különbség van köztük, hogy az problémát okoz majd a működésben. A cél pedig épp ez, mert így könnyű megsérteni egy ország szuverenitását, behatolni egy ország saját cselekvőképességébe – mondta Varga Judit, aki szerint épp ezért érdemes megbecsülni, hogy „nálunk egy nagy flotta minden hajója egy irányba tart”, ezáltal sérthetetlen az ország.

Jönnek a tankok

Varga szerint tavasszal hatalmas küzdelmeket kell vívnia Magyarországnak, mert „a tankok átfordulnak Lengyelország felől Magyarország irányába, ugyanazt a receptet akarják majd alkalmazni, és csak rajtunk múlik, hogyan tudunk ellenállni ennek”, ezért fontos, hogy a kormány megőrizze a stabilitást, mindig összhangban legyen a választók akaratával, a nemzeti érdekkel.

Azt is mondta, hogy az elmúlt évtizedben az EU egyszer sem tudta eltalálni, mi az európai emberek és nemzetek valódi érdeke, és bebizonyosodott, hogy az unió legnagyobb kihívásaira egyedül az erős nemzetek tudnak olyan válaszokat adni, amik valóban az emberek érdekeit képviselik.

Változásra van szükség Európában, és el kell érni, hogy az európai választók képesek legyenek ezen felismerés szerint cselekedni, ehhez pedig a nemzetközi politikai palettán megfelelő alternatívákra van szükség – mondta Varga. (MTI)