Kegyelmet kapott Anna Politkovszkaja egyik gyilkosa, mert elment harcolni Ukrajnába

külföld
2023 november 14., 12:29

Szergej Hadzsikurbanov, egy volt moszkvai rendőrtiszt egyike annak az öt vádlottnak, akit 2014-ben börtönre ítéltek Anna Politkovszkaja orosz újságírónő 2006-os meggyilkolása miatt. Hadzsikurbanovnak 20 évet kellett volna a rácsok mögött töltenie.

Az orosz védelmi minisztérium azonban újabban foglyokat toboroz az ukrajnai harcokhoz, Hadzsikurbanov pedig jelentkezett a szolgálatra. A szerződés szerint teljesítette is a fél éves küldetést. Ügyvédje, Alekszej Mihalcsik tájékoztatása szerint mindezek után annak rendje és módja szerint elnöki kegyelmet is kapott, így már szabad ember.

Politkovszkaja képe egy 2010-es tüntetésen.
photo_camera Politkovszkaja képe egy 2010-es tüntetésen. Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Politkovszkaját, aki a Novaja Gazeta című újságnak írt riportjaival nemzetközi hírnevet szerzett, saját házának liftjében lőtték le 2006-ban. Csak 2014-ben lett tárgyalás az ügyben, amikor öt embert ítéltek el. Rusztam Makhmudov életfogytiglani börtönbüntetést kapott, ő volt az, aki meghúzta a ravaszt az ítélet szerint. Nagybátyját, Lom-Ali Gaitukajevet szintén életfogytiglanra ítélték. Makhmudov két testvérét, Dzhabrailt és Ibragimot 14 és 12 év fegyházra ítélték. A most szabadult Hadzsikurbanovot a gyilkossághoz nyújtott logisztikai támogatás miatt találták bűnösnek. Ma sem tudni, hogy ki rendelte meg a merényletet.

Anna Politkovszkaja írásai az akkor már második ciklusát töltő Vlagyimir Putyin elnökkel és a csecsen vezetéssel szemben sokakat feldühítettek a hatalomban. A halála után kiadott utolsó munkája pár éve magyarul is megjelent Orosz napló címen. A könyvről hosszan írtunk ebben a cikkben. Ő maga így írt a könyvben:

„Van egy látszólag többpárti parlamentünk, látszólag tiszta és szabad választásaink, látszólag pártatlan igazságszolgáltatásunk és látszólag független tömegkommunikációs eszközeink. Hamis az egész, afféle Patyomkin-falu: a homlokzat mögött nincs semmi.”

(BBC)