Nagy István szerint Bige Lászlót nem lehet komolyan venni

gazdaság
november 16., 06:03

Nagy István szerint a kormányra akart nyomást gyakorolni Bige László, amikor bejelentette műtrágyagyárának bezárását, majd néhány órára rá visszakozott a döntésétől.

Az agrárminiszter a Blikknek adott interjújában azt mondta, sajnálja, hogy egy 93 éves gyár méltán híres péti sójából Bige-show alakul. Emellett azt kérte Bigétől, hogy a termeléssel foglalkozzon, mert méltatlan helyzetbe hozza a magyar gazdákat.

A Bige cégére kivetett extraprofitadó Nagy szerint nem egyedi döntés volt, mert minden vállalatot érint az adóforma. Azt mondta, a Nitrogénműveknek monopóliumként olyan lehetősége van, amivel élnie kell. Az a feladata, hogy gyártson és forgalmazzon, tisztességes áron és körülmények között.

Nagy István
photo_camera Nagy István Fotó: botost/444.hu

Nagy arról is beszélt, hogy Bigét nem lehet komolyan venni, mert két-három órán belül változtatja az álláspontját. Jelentős áremeléstől viszont nem tart a miniszter, aki szerint a legtöbb gazda valószínűleg nem Bigétől, hanem importőröktől szerzi majd be a műtrágyát.

Bige Magyarország egyik leggazdagabb embere, az ország egyetlen műtrágyagyártó vállalatának a tulajdonosa. A nagyvállalkozó ellen két büntetőeljárás is folyik, hűtlen kezeléssel, valamint egy másik ügyben okirat-hamisítással és vesztegetéssel vádolták meg. Az utóbbi eljárásban első fokon felmentették, de az ügyészség fellebbezett, és letöltendő börtönbüntetést kért a vállalkozóra, aki pár hónapig házi őrizetben is volt.