Újra van katonai kommunikáció az Egyesült Államok és Kína között

külföld
2023 november 16., 05:35

Megegyezett a katonai kommunikáció visszaállításáról Kína és az Egyesült Államok, miután Hszi Csin-ping és Joe Biden személyesen tárgyalt Kaliforniában.

Kína tavaly augusztusban szakította meg a katonai kommunikációt az Egyesült Államokkal, amiért az amerikai Képviselőház akkori elnöke, Nancy Pelosi Tajvanra látogatott.

A szerdai tárgyalás után Biden azt nyilatkozta, az eddigi legkonstruktívabb és legtermékenyebb megbeszélésüket folytatták Hszivel, aki véleménykülönbségük ellenére is egyenes volt a találkozón.

Biden egy újságírói kérdésre azonban arról is beszélt, hogy a kínai kormányzási módszer miatt továbbra is diktátornak tartja Hszit.

A kínai elnök még a tárgyalás előtt azt mondta, a Föld elég nagy ahhoz, hogy két ország is sikeres legyen rajta, ezért az egyik állam sikere lehetőség a másiknak. A konfrontáció viszont elviselhetetlen következményekkel jár mindkét fél számára.

Hszi Csin-ping és Joe Biden
photo_camera Hszi Csin-ping és Joe Biden Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A két elnök arról is megegyezett, hogy Kína fellép az Egyesült Államokba irányuló fentanilexport ellen. A szintetikus opioid számos túladagolásos halálesethez vezetett az elmúlt időszakban.

Biden emellett megkérte Hszit, hogy befolyásának segítségével bírja rá Iránt, hogy tartózkodjon a provokatív lépésektől a gázai konfliktussal kapcsolatban.

(via BBC)