Az orosz kormány betiltaná az LGBT mozgalmat

külföld
2023 november 17., 18:56

Az orosz igazságügyi minisztérium kezdeményezte a bíróságon, hogy nyilvánítsák szélsőséges szervezetté, majd ugyanazzal a lendülettel tiltsák is be Oroszországban a „nemzetközi LGBT mozgalmat” – írja a Meduza. A minisztérium indoklása szerint az LGBT mozgalom a szélsőséges irányultság különböző jeleit mutatta, valamint társadalmi és vallási viszály szított. A kérvényt az orosz Legfelsőbb Bíróság november 30-án tárgyalja.

Hogy pontosan kik tartoznak az LGBT mozgalomhoz, azt minisztérium nem részletezte, ami nem sok jót ígér a meleg közösség tagjainak, akik ellen több törvényt is hoztak az elmúlt években: Oroszország a gyermekvédelemre hivatkozva 2013-ban betiltotta a „melegpropagandát” a kiskorúak körében. Erre hivatkozva később színházi előadásokat tiltottak be.

photo_camera Fotó: MAXIM ZMEYEV/AFP

Aztán 2022-ben újabb törvényt fogadtak el, ami tiltja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok és a pedofília propagandáját”. Ez tiltja bármilyen életkorú LMBT és transznemű emberekről szóló információk terjesztését a médiában, az interneten, a reklámokban, az irodalomban és a moziban. Tilos engedélyezni azokat a filmeket, amelyek „nem hagyományos szexuális kapcsolatokat propagáló” részeket tartalmaznak. Ennek hatására a könyvesboltok és könyvtárak levették polcaikról a törvény hatálya alá tartozó könyveket, a tévésorozatok és játékok pedig elkezdték leépíteni az azonos neműek kapcsolataira való utalásokat. 2023 júniusában Oroszország elkezdte megbírságolni az online mozikban megjelent filmekben és tévésorozatokban megjelenő „LMBT-propaganda” miatt. Idén júliusban a nemváltást is betiltották.